Nederlanders hebben groot vertrouwen in de media

Icoon MediaNederlanders hebben een groot vertrouwen in de media. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van het televisieprogramma 'De Leugen Regeert'. 86 procent van de mensen vindt de nieuwsvoorziening in ons land betrouwbaar. De politiek scoort een heel stuk slechter. Slechts 16 procent van de respondenten zegt daar vertrouwen in te hebben.

Van alle nieuwsvoorzieners wordt het NOS Journaal als het betrouwbaarste bestempeld. Maar liefst 95 procent van de mensen heeft vertrouwen in de omroep. Van de landelijke kranten wordt de Volkskrant door 66,8 procent het betrouwbaarst geacht. De instelling van een onafhankelijke ombudsman vinden de geënqueteerden de beste bijdrage aan een beter contact met de lezers. Op de tweede plaats bij de dagbladen staat het Algemeen Dagblad (66,6 procent), op de derde plaats NRC Handelsblad (66,5 procent).

Ter vergelijking: onderzoek heeft uitgewezen dat in de Verenigde Staten slechts twintig procent van de mensen vertrouwen heeft in de media. In heel Europa ligt het gemiddelde op veertig procent.