Wakker Dier mag niet crimineel genoemd worden

FdBeer had ons via de nieuws-submit te melden:

Wakker DierStichting Wakker Dier is geen criminele organisatie. De voorzieningenrechter in Arnhem bepaalde vandaag dat voorzitter Ad Kon van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uitspraken in die richting moet laten rectificeren. De uitspraak verscheen in het Agrarisch Dagblad en het vakblad Pluimveehouderij.

Kon gebruikte de woorden op een bijeenkomst van de eiersector in november. Aanleiding was de campagne 'Rem het virus - Eet geen kip'. Wakker Dier riep hierin de Nederlanders op geen kipfilet of andere pluimveeproducten te eten, zolang de dieren niet ingeënt mogen worden tegen de vogelgriep. Daarbij stelde de dierenbeschermingsorganisatie dat het houden van grote concentraties pluimvee in Nederland de opmars van het vogelpestvirus in de hand werkt. "Ik gaf uiting aan de gevoelens die in onze sector leven. Er heerst grote angst voor terreur en bedreigingen van dierenactivisten", stelde Kon voor de rechter.

De pluimveesector haalde eerder juridisch al bakzeil toen het de campagne van Wakker Dier wilde verbieden. Kon zegt zich desondanks gesterkt te voelen door het grote aantal pluimveehouders dat de zitting bezocht. "Wij worden met de dood bedreigd door die club", riep één van de aanwezige kippenboeren de rechter toe. Wakker Dier zegt dat het alleen met woorden en procedures misstanden in de Nederlandse veehouderij aanpakt. "Sinds de moord op Pim Fortuyn door Volkert van der G. lijdt zij echter imagoschade door dierenactivisten en milieuterroristen", stelde de advocaat van de organisatie daarover.