AFA-concert afgelast na protestdreiging Nationale Alliantie

Een popconcert dat vandaag in Hoorn zou plaatsvinden ten bate van de AFA (Anti Fascistische Actie), is uitgesteld omdat de extreem-rechtse Nationale Alliantie (NA) met een betoging had gedreigd. Cultureel centrum Manifesto, waar het festival zou worden gehouden, vond het door de provocaties van de NA niet langer verantwoord doorgang te verlenen. Manager Fred Scheepmaker: ''Wij willen de veiligheid van onze bezoekers, medewerkers en bands garanderen. Met de dreigende provocaties wordt dat een stuk lastiger. Als deze avond op een later tijdstip doorgang vindt, willen wij als cultureel centrum beter voorbereid zijn.''

De extreem-rechtse partij drong er eerder bij burgemeester Onno van Veldhuizen van Hoorn op aan het concert te verbieden, omdat de AFA een 'criminele organisatie' zou zijn. Tevens hadden ze aangekondigd te gaan protesteren bij Manifesto. Daarvoor hadden ze een vergunning aangevraagd. Ook tipte de NA zijn aanhangers om zich 'links' te kleden, om zo verwarring te brengen en te voorkomen direct te worden weggestuurd door de politie.

AFA noemt de afgelasting 'teleurstellend' maar niet onbegrijpelijk. ''De lol gaat er op deze manier wel een beetje vanaf. We willen gewoon een leuke avond hebben, maar we laten ons niet uit het veld slaan.'' De Nationale Alliantie verkeert daarentegen in jubelstemming. Op hun website laten ze onder meer weten het uitstel te zien als ''een overwinning op de rode fascisten van de AFA''.