VS geeft gebruik fosforbommen Irak toe

Khelben en Nyrem hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon OorlogDe Verenigde Staten (VS) hebben toegegeven witte fosforbommen te hebben gebruikt tegen opstandige militanten in Irak. Er wordt echter ontkend dat de wapens zijn ingezet tegen burgers. Vorige week ontkende het Pentagon nog in alle toonaarden fosfor te hebben gebruikt, dit naar aanleiding van een documentaire van het Italiaanse tv-station RAI.

"Het middel is ingezet tegen vijandelijke troepen, maar niet tegen burgers", zo verklaarde defensiewoordvoerder Barry Venable tegen de BBC. De VS meent dat wit fosfor internationaal is toegestaan en claimt dat het geen chemisch wapen betreft. Volgens de VS wordt het wapen voornamelijk gebruikt als doelmarkering en rookgordijn. Internationale verdragen verbieden het gebruik van fosforbommen tegen burgerdoelen, deze zijn echter nooit ondertekend door de VS. Het feit dat het gebruik vorige week ontkend werd, komt volgens het Pentagon door "een gebrek aan informatie".

In de documentaire van RAI waren vorige week beelden te zien van verbrande burgerslachtoffers in de Iraakse stad Fallujah. Volgens de zender heeft de VS massaal en roekeloos gebruik gemaakt van de bommen. Het fosfor zou blindelings over de stad verspreid zijn en zo vele onschuldige burgers op een afschuwelijke manier hebben verbrand.

Overigens gaven ook de Britten vandaag toe witte fosfor te hebben gebruikt in Irak. Dit zou echter enkel gebruikt zijn om rookgordijnen te leggen.