Amsterdam start preventiecampagne tegen loverboys

Op initiatief van de gemeente Amsterdam begint de stichting Scharlaken Koord deze week met een campagne om meisjes te waarschuwen voor loverboys. Stichting Scharlaken Koord, een stichting voor maatschappelijk werk gericht op vrouwen die in de prostitutie werken, zal hiertoe op middelbare scholen preventielessen gaan geven aan jongeren tussen de 13 en 18 jaar. Daarnaast heeft de stichting een speciale website geopend.

De gemeente besloot de campagne te starten naar aanleiding van het onderzoeksrapport 'Loverboys of modern pooierschap', waaruit onder andere bleek dat Amsterdam het favoriete werkgebied is van de loverboys. Dit in april van dit jaar gepresenteerde onderzoeksrapport, was het resultaat van een onderzoek dat het Willem Pompe Instituut vorig jaar op verzoek van de gemeente was gestart. De gemeente had destijds forse kritiek gekregen van hulpverleners omdat ze te weinig zou doen tegen loverboys.

De bedoeling van de preventielessen is om meisjes duidelijk te maken dat ze het risico lopen in een verkeerde relatie te stappen, die uiteindelijk kan leiden tot gedwongen prostitutie. Specifiek aandachtsgebied vormen meisjes uit het speciaal onderwijs. Deze meisjes, die vaak een problematische achtergrond hebben, lopen volgens hetzelfde onderzoeksrapport een extra groot risico om slachtoffer te worden van een loverboy. De gemeente Amsterdam heeft vorige week alle scholen schriftelijk verzocht mee te werken aan het project.