Scholier (85) voert actie voor onderwijs

Icoon opmerkelijk nieuws Meer dan tachtig jaar heeft Kimani Ng'ang'a uit Kenia moeten wachten voordat hij naar school mocht. Vorig jaar was het eindelijk zo ver voor de inmiddels 85-jarige man, compleet met gehoorapparaat en wandelstok. Nu voert deze opmerkelijke scholier actie, zodat elk kind naar school kan gaan.

Samen met het hoofd van de school toerde Kimani door Manhattan. Bij de Verenigde Naties in New York overhandigde hij honderdduizend papieren poppetjes, die elk een kind voorstelden dat te arm is om naar school te kunnen gaan. Het bezoek werd georganiseerd door de Global Campaign for Education, een samenwerkingsverband van organisaties uit meer dan honderd landen.

Kimani sprak tijdens zijn bezoek met de echtgenote van Kofi Annan. Beiden waren het erover eens dat elk kind recht heeft op onderwijs. Geschat wordt echter dat zo'n honderd miljoen kinderen wereldwijd niet naar school kunnen, omdat de ouders hier geen geld voor hebben.

Ook Kimani zelf kon hierdoor nooit naar school. Pas toen de regering het schoolgeld voor basisscholen afschafte, kon de Keniaan lessen gaan volgen. Toen hij in januari 2004 voor het eerst in de banken zat, wist Kimani niet eens hoe hij en pen moest vasthouden. Inmiddels kan hij een paar woorden Swahili schrijven.

De man, die zelf vijftien kinderen heeft, woont alleen in een lemen hut. Elke dag loopt hij een kilometer naar school toe. Ondanks zijn hoge leeftijd hoopt de Keniaan ooit in staat te zijn de bijbel te lezen en veearts te worden.


Kimani wil dat iedereen naar school kan