Zoetermeerder kan moorden niet verklaren

Ticootje had ons via de nieuws-submit te melden:

Richard HarteveldZoetermeerder Richard Harteveld zegt niet te weten waarom hij zijn vrouw Claudia en zijn dochtertjes Marieke en Charlotte heeft omgebracht. "Het is ook voor hem nog onduidelijk hoe het zover heeft kunnen komen", zei zijn advocate J. van den Bosch tijdens een pro forma-zitting bij de rechtbank in Den Haag.

De man gaf zijn gezinsleden op 11 april als vermist op. Tien dagen later werd Harteveld door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de vermissing. Een dag later bekende hij de moorden, waarna de lichamen in een bos in Brabant werden gevonden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Harteveld drie keer moord ten laste gelegd. Hij zou zijn vrouw en kinderen al rond 6 april gedood hebben. Het OM maakte vorige maand bekend dat de verdachte in het weekend van 9 en 10 april een Poolse vriendin op bezoek had. Zij zou niet bij het misdrijf betrokken zijn. Harteveld had haar al eerder wijsgemaakt dat hij weliswaar getrouwd was, maar dat zijn vrouw en kinderen al enkele jaren vermist werden. Advocaat Van den Bosch ging vrijdag niet in op deze lezing van het OM.

Volgens Van den Bosch herkent haar cliënt zich niet in de mogelijke oorzaken die politiemensen tijdens de verhoren hebben aangedragen. Hij is in gesprek met een psychiater en psycholoog om erachter te komen wat hem heeft bewogen. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak, vermoedelijk op 26 september, wil hij zijn eigen verhaal laten horen. "Hij wil zijn verantwoordelijkheid nemen voor de dood van zijn echtgenote Claudia en die van zijn dochters Marieke en Charlotte", aldus Van den Bosch.