'Heineken moet zich ontdoen van rode ster'

Bierbrouwer Heineken moet zich ontdoen van de rode ster op flesjes. Dat vindt een Hongaarse vereniging van kleine aandeelhouders. De groep beroept zich op een Hongaarse wet die het gebruik van totalitaire symbolen als de rode ster, swastika's en hamers en sikkels verbiedt. De Nederlandse biermaker vindt de associatie met het communisme onzin.

Volgens een woordvoerder van Heineken is de rode ster een uit de middeleeuwen stammend brouwerssymbool dat destijds magische krachten werd toegedicht en de kwaliteit van het brouwsel moest beschermen. Gbor Dioslaki, voorzitter van de aandeelhoudersvereniging, noemt het symbool echter een 'belediging voor mensen die onder het communisme hebben geleden'. Het toestaan van de ster op flesjes zou volgens hem betekenen dat je ook zonder problemen koekjes of pluche beren met een hakenkruis op de markt kunt brengen. Dioslaki weet zich gesteund door een Hongaarse oud-minister van Onderwijs.

Of de rechter de Hongaren gelijk geeft valt nog te bezien, aangezien een lokale rechtbank in Boedapest al besliste dat het gebruik van het logo op de bierflesjes niet bedoeld is als ondersteuning van communistische ideeën en daar ook geen verband mee heeft. Dioslaki en zijn vereniging zijn hierop echter in hoger beroep gegaan. Overigens kunnen bij de motieven van de Hongaar vraagtekens worden gezet. De aandeelhouders zijn al jaren met de Nederlandse brouwer in een gevecht over een overname.