Proces tegen Mohammed B. gestart

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

IcoonVanochtend is in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp het proces tegen de 27-jarige Mohammed B. van start gegaan, die eerder via zijn advocaat heeft toegegeven verantwoordelijk te zijn voor de dood van Van Gogh. De verdachte moet onder dwang van de rechtbank het proces bijwonen. Rond 08.30 uur kwamen drie geblindeerde auto's met grote snelheid bij 'de bunker' aanrijden. Vermoedelijk zat daarin de verdachte.

Er zijn veel cameraploegen, fotografen en verslaggevers aanwezig, onder wie enkele buitenlandse journalisten. Ook gearriveerd is de familie van Van Gogh, onder andere zijn ouders en zussen, en een aantal van Van Gogh's vrienden en collega's, onder wie Katja Schuurman, Gijs van de Westelaken, Theodor Holman en Max Pam. Verder is aanwezig advocaat Peter Plasman, die op verzoek van B. geen verdediging zal voeren. Ook A. Marcouch, de voorzitter van de Unie van Marokkaanse Moskeeën Amsterdam en Omstreken, komt het strafproces bijwonen.

'Ridders van het vrije woord'
Belangstellenden mogen het proces niet bijwonen. Zo klaagden drie demonstranten die zich de vrienden van Pim Fortuyn noemen, dat ze geen toegang krijgen. ''Volgens mij is dit een openbare zitting. Het is belachelijk dat alleen de pers naar binnen mag. Ik heb als Nederlander het recht deze zaak bij te wonen'', aldus één van hen. Ze zeiden de rechtszaak tegen Volkert van der Graaf wel te hebben mogen bijwonen. De drie zeiden steun te willen betuigen aan de familie van Van Gogh. Het trio draagt T-shirts met de tekst 'ridders van het vrije woord', met een afbeelding van Theo van Gogh en Pim Fortuyn erop.

Levenslang
De algemene verwachting onder strafrechtdeskundigen is dat Mohammed B. tot levenslang zal worden veroordeeld. Hij is onder meer aangeklaagd voor de moord c.q. doodslag op Theo van Gogh met terroristisch oogmerk, poging tot moord danwel doodslag op een politieagent met terroristisch oogmerk, poging tot doodslag op voorbijgangers c.q. omstanders, overtreding van de wapenwet en het schrijven van een dreigbrief aan Ayaan Hirsi Ali om haar te verhinderen als parlementariër haar werk te doen. Alleen op dat laatste feit staat al maximaal levenslang.

Bij het begin van het proces sprak de rechter zijn verbazing uit over het feit dat B. zich niet wil laten verdedigen. Advocaat Plasman zei niet te kunnen zeggen waarom zijn cliënt niet verdedigd wil worden, maar hij sluit niet uit dat B. vandaag zelf een toelichting geeft. Omdat de verdediging van Mohammed B. geen verweer zal voeren, duurt het proces maar twee dagen. Morgen is de eis.