Californië opnieuw getroffen door aardbeving

Icoon Buitenlands nieuws Het zuiden van de Amerikaanse staat Californië is donderdagavond voor de derde keer deze week getroffen door een flinke aardbeving. Dit keer ging het om een beving met een kracht van 4.9 op de schaal van Richter, die tot in Los Angeles te voelen was. Volgens de Amerikaanse televisie wordt de kans dat de bevingen voorschokken zijn voor een veel zwaardere aardschok door deskundigen op ongeveer vijf procent geschat.

De beving van donderdagavond heeft voor zover bekend geen slachtoffers gemaakt, en weinig schade aangericht. De kracht van de beving werd in eerste instantie geschat op 5.3 op de schaal van Richter, maar dit werd later bijgesteld naar naar 4.9.

Zondag werd Californië ook al opgeschrikt door een noemenswaardige aardbeving met een kracht van 5.2 op de schaal van Richter. In de dagen daarna bleef de seismische activiteit op een relatief hoog niveau. Dinsdag volgde er een zware aardbeving van 7.2 voor de kust, waarna in eerste instantie een tsunami-waarschuwing werd afgegeven. Die werd echter snel weer ingetrokken.

De laatste bevingen vonden plaats op zijtakken van de beruchte San Andreas-breuklijn, die wel vaker voor flinke aardbevingen zorgt. Volgens sommige deskundigen is het slechts een kwestie van tijd voordat er een zogenaamde 'monsteraardbeving' plaatsvindt, wat een vernietigend effect op Los Angeles en de rest van Californië zou kunnen hebben. Deze theorie wordt echter bekritiseerd door andere deskundigen, die menen dat er nog geen manier is om dergelijke aardbevingen te voorspellen.


Aardbevingen in Californië van afgelopen week.
Hoe groter het vierkantje, hoe zwaarder de beving.


Met dank aan blieb, Raab en CKY die ons dit bericht via de nieuws-submit meldden, en aan Vampier die ons extra achtergrondinformatie wist te verstrekken.