'Thuistelers wiet niet meer voor rechter'

CDA-minister Piet Hein Donner van Justitie wil kleine wiettelers die in eigen huis hennep kweken niet meer voor de rechter brengen. Planten en apparatuur moeten bij ontdekking op kosten van de thuiskweker worden vernietigd. Verder wordt hem een boete opgelegd en kan hij de belastingdienst op zijn dak krijgen.

De mankracht die daarmee vrijkomt bij politie en justitie kan dan worden ingezet om grootschalige commerciële wietproductie op te sporen. De maximumstraf op grootschalige teelt wil Donner van 4 naar 6 jaar brengen.

Thuistelers die voor de tweede keer worden gepakt komen wel voor de rechter. Justitie onderzoekt verder of thuistelers makkelijker uit hun huis te zetten zijn. Dat moet voor zowel huurwoningen als opmerkelijk genoeg ook voor eigen woningen gaan gelden.

Meer thuistelers
Advocaat André Beckers, gespecialiseerd in cannabiszaken, zegt vandaag in een reactie dat de thuiskweek juist interessanter zal worden wanneer men niet voor de rechter wordt gebracht. Volgens hem zullen er dan heel wat kwekers bijkomen.

Donner zint overigens ook op de mogelijkheden om de zogenoemde growshops aan te pakken. Dat zijn winkels die benodigdheden voor de kweek van wietplanten verkopen, zoals voeding, lampen, afzuigers en filters. Probleem tot nu toe is dat deze middelen ook voor de kweek van bijvoorbeeld tomaten kunnen worden ingezet. Inmiddels dient er al een proefproces tegen een growshop.

-
Zie ook: Donner wil wietbranche aanpakken.