Veel jongeren gebruiken vals legitimatiebewijs

Uit een onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) is gebleken, dat een op de drie jongeren een vervalst of geleend legitimatiebewijs gebruikt om uitgaansgelegenheden binnen te komen. Veertien procent gebruikt valse legitimatie om alcohol te kunnen kopen.

Er wordt veelal gebruik gemaakt van een kopie van een identiteitsbewijs waarop de gegevens veranderd zijn. Ook worden legitimatiebewijzen van oudere kennissen geleend. Het onderzoek werd gehouden onder 820 middelbare scholieren van twaalf tot en met zeventien jaar.

Zowel meisjes als jongens maken gebruik van valse legitimaties. In veel uitgaansgelegenheden is er een leeftijdsgrens tussen de zestien en achttien jaar vastgesteld om binnen te mogen. 54 procent van de ondervraagden zegt echter dat het gemakkelijk is om als minderjarige binnen te komen. Ongeveer 75 procent zegt dat mensen onder de zestien jaar zonder problemen alcohol kunnen kopen.

Bijna alle jongeren zijn op de hoogte van de legitimatieplicht, die sinds 1 januari 2005 geldt. Slechts 45 procent heeft daadwerkelijk altijd een legitimatiebewijs op zak. 16 procent is nog onder de veertien en hoeft zich nog niet te legitimeren, de rest heeft het niet altijd bij zich.