Argentinië ontslaat legerbisschop na kritiek

Icoon opmerkelijk nieuws In Argentinië is de legerbisschop Antonio Baseotto door de Argentijnse president Nestor Kirchner ontslagen na een uiterst pikante opmerking. De geestelijke vond dat de minister van Volksgezondheid "in de zee gegooid moet worden" omdat hij voor het legaliseren van abortus is.

Het is niet voor het eerst dat de bisschop voor grote opschudding heeft gezorgd. Al eerder kwamen er uit zijn mond antisemitische uitspraken en verklaringen waarin hij schendingen van de mensenrechten tijdens de militaire dictatuur (1976-1983) bagatelliseerde.

De opmerking gericht aan de minister van Volksgezondheid deed de emmer overlopen. De minister is een voorstander van het legaliseren van abortus en het gratis verspreiden van condooms, standpunten die sterk afwijken van de conservatieve koers van het Vaticaan en de Argentijnse Rooms-Katholieke Kerk.

Voor Baseotto was dit de aanleiding om te zeggen dat de minister "met een grote molensteen om zijn nek in zee gegooid zou moeten worden." Een pijnlijke opmerking, daar tijdens het militaire bewind politieke gevangen vanuit militaire vliegtuigen levend in zee werden gegooid.