Kamer wil verbod op internetconsult

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat minister Hoogervorst een verbod instelt op het voorschrijven van medicijnen via internet. Dit zei VVD-Kamerlid Schippers maandag in het televisieprogramma NOVA. Aanleiding is de dood van een 44-jarige vrouw uit Gelderland. Zij pleegde zelfmoord met een overdosis pijnstillers die een internetarts haar had voorgeschreven op Doktersonline.com. De arts heeft nooit persoonlijk contact met de vrouw gehad.

Het middel dat de vrouw in nam valt onder de Opiumwet. Het wordt in Nederland maar weinig voorgeschreven, juist omdat het makkelijk kan worden gebruikt om zelfmoord te plegen. De Inspektie voor de Gezondheidszorg heeft de internet-dokter vorig jaar al gesommeerd om te stoppen en overweegt nu een tuchtzaak te beginnen tegen de site waar hij voor werkt.

De arts C. Verhorst zei zich in de uitzending gedeeltelijk verantwoordelijk te voelen voor de dood van de vrouw. "Onlineconsult heeft beperkingen. Patiënten die iets aanvragen, zijn zich daar van bewust", zei de arts. "In het algemeen spreken mensen, neem ik aan de waarheid bij een internetconsult."

Doktersonline.com, die de arts vorig jaar in de lucht bracht, is vanochtend offline gegaan.