EP wil meer wijzigingen in Commissie

Het Europees Parlement neemt geen genoegen met de enkele vervanging van de Italiaanse kandidaat-Eurocommissaris Rocco Buttiglione. Deze maakte afgelopen zaterdag bekend de eer aan zichzelf de houden en zich terug te trekken om een ernstige institutionele crisis te voorkomen. Buttiglione, die was voorgedragen voor de post Justitie, Veiligheid en Vrede, was de belangrijkste reden waarom voorzitter José Manuel Barroso zijn Commissie vorige week niet in stemming bracht.

Volgens de voorzitter van de centrumrechtse EVP, Hans-Gert Pöttering, zijn echter met het vertrek van Barroso "niet alle problemen rond de nieuwe Commissie opgelost. Het zal noodzakelijk zijn meer wijzigingen aan te brengen in de commissarissen en hun verantwoordelijkheden", zo liet hij weten. Ook de sociaal-democraten zijn nog niet tevreden. Volgens vice-voorzitter Jan Marinus Wiersma zijn "er meer commissarissen tegen wie we bezwaren hebben aangetekend". Hij zei echter ook dat zijn fractie zal wachten met het nemen van een beslissing tot de nieuwe voordracht van Barroso bekend is.

De nieuwe samenstelling van de Commissie wordt later deze week verwacht. De Italiaanse premier Silvio Berlusconi liet weten dat "de voorstellen van de heer Barroso tijdens de volgende Europese Raad bekend zullen zijn". Die Raad wordt eind deze week gehouden.