Japanse gijzelaar nu toch onthoofd

macromarkt.nl en Scootmobiel hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuws Een onthoofde man, die zaterdag in Bagdad werd gevonden, blijkt de Japanse gijzelaar Shosei Koda te zijn. Dat heeft de Japanse regering zondag bevestigd. Koda is hiermee de vijfde Japanner die in Irak is omgekomen. Vrijdag werd ook al een onthoofd lichaam van een Aziaat gevonden waarvan vermoed werd dat het om Koda ging. Dit bleek toen een andere Aziatische man met een onbekende identiteit te zijn.

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken Nobutaka Machimura noemde de daad "extreem wreed" en "totaal onvergeeflijk". Koda was op eigen initiatief naar Irak afgereisd als toerist. Hij werd eerder deze week door aanhangers van al-Zarqawi ontvoerd. Zijn ontvoerders eisten dat Japan binnen 48 uur al zijn troepen uit Irak moest terugtrekken, maar de regering weigerde dat.

Koda was de zesde Japanner die dit jaar in Irak is ontvoerd. Steeds werd de volledige terugtrekking van Japan uit Irak geëist, maar ondanks dat dit niet gebeurde kwamen de vijf eerdere gijzelaars toch vrij. De Japanse militairen zijn gestationeerd in hetzelfde gebied als de Nederlandse militairen.


Shosei Koda met zijn ontvoerders