Directeur MDI stapt op

blogbuster had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Digital nieuws Ronald Eissens, directeur van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), stapt per 31 december op. Naar eigen zeggen wilde hij twee jaar geleden al opstappen. Zijn functioneren was al langere tijd bekritiseerd door diverse partijen. Zijn opvolger is eveneens bekend gemaakt.

"Na zeven jaar bij het Meldpunt te hebben gewerkt begin ik, noem het maar, metaalmoeheid te vertonen", zo verklaart Eissens zijn besluit om op te stappen. Hij zal worden opgevolgd door Marco Hughes, die nu nog werkzaam is bij het Meldpunt Discriminatie Amsterdam.

Het MDI en Eissens hebben vele malen onder vuur gelegen. Onder andere het weblog Geenstijl leverde felle kritiek op het functioneren van het meldpunt. Regelmatig lag het weblog in de clinch met het MDI. Geenstijl betichtte het MDI ondermeer een particulier recherchebureau te zijn en frauduleuze CPB-melding te hebben gemaakt van het verzamelen van persoonsgegevens. Volgens Eissens is Geenstijl niet de reden van zijn vertrek: "Geenstijl heeft diverse antwoorden gehad op hun verzoeken. Wat ons betreft zijn we klaar met het dossier. We wachten nu op Geenstijl."

Volgens de website KlokkenluiderOnline was Eissens nauw betrokken bij de AFA (Anti Fascistische Aktie). Het stuk, afkomstig van columniste Pamela Hemelrijk, zorgde voor veel beroering. Een juridisch treffen werd het uiteindelijk net niet. Ook heeft er onduidelijkheid bestaan over wat het MDI aan subsidiegelden ontving. Spil hierin was de stichting Magenta, welke nauwe banden onderhield met het MDI.

Hoewel het MDI onder het bewind van Eissens duizenden klachten (naar eigen zeggen van Eissens) over discriminatie behandelde, werd vorig jaar het meldpunt zelf aangeklaagd hiervoor. Mohammed Elmakkaoui, beheerder van de website Maghrebonline.nl, beschuldigde het MDI ervan te weinig te doen aan discriminerende uitlatingen tegen moslims op Nederlandse internetsites. Elmakkaoui was van mening dat het MDI wel optrad tegen antisemitische berichten, maar niet tegen vergelijkbare uitingen van moslimhaat. Uiteindelijk tikte het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR) het MDI op de vingers. Overigens had Maghrebonline twee jaar geleden nog forse kritiek op FOK!

Volgens Eissens is het onvermijdelijk geen fouten te maken. "Ook wij maken wel eens fouten. Dat is onvermijdelijk als je zoveel meldingen binnenkrijgt." Hij weerlegde de stelling dat het MDI tegen de ene vorm van discriminatie anders zou optreden dan bij de andere. "We behandelen moslimhaat op dezelfde manier als antisemitisme."

De laatste jaren namen het aantal meldingen van discriminatie op internet flink toe. Volgens Eissens komt dat onder meer door het toenemende aantal internetters en een aantal gebeurtenissen van de afgelopen jaren. "11 September, de Intifada in Israël en de moord op Fortuyn hebben voor veel maatschappelijke onrust gezorgd."

Het is niet bekend wat Eissens nu gaat doen. "Ik heb wel wat ideeën en een paar aanbiedingen."