Apple heeft opnieuw conflict met Apple

Platenlabel Apple Records, in 1968 opgericht door de leden van The Beatles, dreigt een rechtzaak aan te spannen tegen de computerbouwer die dezelfde naam draagt. De reden: het succes van Apple's iPod mediaplayer en hun iTunes Music Store.

In 1978 troffen de beide Apple's elkaar voor het eerst in de rechtzaal. Destijds werd de computerbouwer gedaagd wegens inbreuk op het merkenrecht, gezien het feit dat de computerbouwer toentertijd pas twee jaar bestond, terwijl het platenlabel toen al tien jaar aan de weg timmerde. Deze zaak werd toen geschikt onder de voorwaarde dat Apple Computers zich verre zou houden van muziek.

In 1991 kwamen de advocaten opnieuw bijeen in de rechtzaal, toen Apple een computer op de markt bracht die standaard was voorzien van een afspeelmogelijkheid van muziek. Apple Records ging uiteindelijk met een schadevergoeding van omgerekend zo'n 25 miljoen euro akkoord, onder de strikte voorwaarde dat Apple Computers in de toekomst geen producten of diensten zou gaan leveren waarvan, zo stelde de uitspraak, "het hoofdbestanddeel uit muziek zou bestaan".

Dertien jaar later lijkt het er op dat juist deze voorwaarde Apple Computers wel eens een hele dure rekening kan gaan opleveren. Volgens The Inquirer hebben verschillende advocaten deze mogelijk historische uitspraak uit 1991 al nader bestudeerd en bijna allemaal komen ze tot de conclusie dat de computerbouwer wel eens diep in de buidel zal moeten gaan tasten, of anders een deel van het aandelenpakket -en daarmee de macht binnen het bedrijf- zou moeten gaan afstaan. Vooral vanwege het feit dat de iPod en de iTunes Music Store anno 2004 belangrijke pijlers zijn geworden voor de omzet van Apple Computers.

Wordt Apple opgegeten door de Beatles???
Wordt Apple opgegeten door de Beatles???