[update] Britse journalist in Irak ontvoerd

Icoon Irak nieuws In de Zuid-Iraakse stad Basra is donderdagavond een Britse journalist ontvoerd. De ontvoerders dreigen de journalist te doden als het Amerikaanse leger niet binnen 24 uur stopt met het offensief tegen de radicale shi'itische geestelijke Muqtada al-Sadr. Dit offensief in de heilige stad Najaf werd donderdagochtend ingezet.

De ontvoering blijkt uit verklaringen van ooggetuigen en uit een videoband. Op de videoband, die enkele uren na de ontvoering werd vrijgegeven, is de bebloede Britse journalist van de Sunday Telegraph te zien. Hij is omringd door gemaskerde mannen, waarvan er één zegt: "De Amerikaanse troepen moeten binnen 24 uur Najaf verlaten, anders sterft de Brit."

De manager van het hotel in Basra waar de Brit verbleef zegt dat er donderdagavond zo'n twintig gemaskerde en gewapende mannen het hotel binnen stormden. Ze keken eerst in het gastenboek om vervolgens doelgericht naar boven te rennen, de journalist uit zijn kamer te halen en hem mee te nemen. Hierbij werd de Brit eerst twee keer in zijn benen geschoten.

Een woordvoerder van al-Sadr heeft de ontvoering veroordeeld door de kidnappers op te roepen de journalist vrij te laten.

Update 15.28 uur
De kidnappers hebben inmiddels laten weten dat de ontvoerde Brit snel vrij zal komen. De vrijlating zou het directe gevolg zijn van bemiddelende acties door medewerkers van al-Sadr.

Update 20.02 uur
De 23-jarige James Brandon, de ontvoerde Britse journalist, is vrijgelaten. Hij werd vanmiddag overgedragen aan het kantoor van al-Sadr. Na zijn vrijlating bedankte Brandon de medewerkers van al-Sadr voor hun bemiddeling, en liet weten dat hij goed behandeld was toen de ontvoerders eenmaal wisten dat hij een journalist was.

"In de eerste instantie werd ik ruw behandeld, maar toen ze wisten dat ik journalist was werd ik beter behandeld," aldus Brandon.