Vlaams Blok wil zich gaan vernieuwen

Icoon politiek buitenland nieuwsHet Vlaams Blok wil zich grondig gaan vernieuwen. Volgens partij-voorzitter Frank Vanhecke heeft de vernieuwingsoperatie vooral tot doel juridische vervolging in de toekomst te voorkomen. Onlangs oordeelde de rechter dat de politieke partij zich schuldig heeft gemaakt aan racisme. Het Vlaams Blok is tegen deze uitspraak in cassatie gegaan.

Behalve het voorkomen van vervolging hoopt het Blok met de partijvernieuwingen de kans op bestuursdeelname te vergroten. Momenteel wordt de partij vanwege het extreem-rechtse karakter nog uitgesloten door andere Belgische partijen, ondanks dat men inmiddels in grootte de tweede partij van Vlaanderen is.

De hervormingen zullen onder andere een rechtstreekse verkiezing van de partijvoorzitter en het herschrijven van de beginselverklaring van de partij inhouden. Een passage over het terugsturen van de meerderheid van de allochtonen naar het land van herkomst zal bijvoorbeeld worden geschrapt. Ook is de kans groot dat de naam van de partij zal veranderen.