Eén glas alcohol per 5 minuten in GTST

In de dagelijkse soap Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) wordt meer alcohol gedronken dan in het normale dagelijkse leven. Dat blijkt uit een onderzoek van studenten van de opleiding Toegepaste communicatiewetenschap van de Universiteit Twente in opdracht van de Stichting Alcoholpreventie (STAP). Gemiddeld wordt er iedere vijf minuten alcohol gedronken.

Volgens STAP kan het kijken naar GTST het onverantwoord gebruik van alcohol bij kinderen en jongeren stimuleren. De stichting vindt dan ook dat er te veel alcohol gedronken wordt in de RTL 4 soap.

De Universiteit Twente bekeek 40 afleveringen in maart en april 2004. De hoeveelheden gedronken alcohol per acteur, de drinksituaties, het tijdstip van consumptie en de soorten drank werden geanalyseerd. Daarnaast is nagegaan hoe het zit met de zichtbaarheid van alcohol op de sets. In een enkele aflevering van GTST bleken 4,4 alcoholische 'eenheden' geconsumeerd te worden.

Bij het drinken van de drank blijft het niet. In de soap zijn ook nog eens regelmatig flessen drank en reclame voor drank te zien. Zo is in drie van de zes woonhuizen van de acteurs en op drie van de vijf getoonde werkplekken alcoholhoudende drank duidelijk zichtbaar aanwezig.