Kamermeerderheid wil grenzen dicht voor EU-werknemers

In de Tweede Kamer is het vandaag tot een botsing gekomen tussen het kabinet en de kamerleden. Zo was een meerderheid van de Kamer tegen het voorstel van het kabinet om de komende jaren 22.000 werknemers uit nieuwe EU-landen zonder voorwaarden toe te laten. De politieke partijen CDA en VVD willen een stap verder gaan, door enkel mensen binnen te laten, wanneer honderd procent zeker is dat ze geen Nederlanders verdringen op de arbeidsmarkt.

Een meerderheid steunt het voorstel van de VVD en het CDA. Zo staan ook de SP en waarschijnlijk de LPF achter het voorstel. Dat bleek dinsdag tijdens het kamerdebat met staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken. Rutte heeft de motie van CDA en VVD "zeer krachtig ontraden."

De Kamermeerderheid heeft de vrees dat door de komst van werknemers uit de tien landen, die per 1 mei tot de EU toetreden, veel veelal laagopgeleide Nederlanders zonder werk komen te zitten.

Het Centraal Planbureau heeft berekend dat hoogstens negenduizend uitkeringen er bij zullen komen. Dit is voor het CDA, de VVD en de SP reden om de arbeidsmarkttoets te handhaven. Momenteel bestaat deze toets voor werknemers van buiten de EU. Deze zou dan ook voor de werknemers uit de nieuwe EU-landen moeten gaan gelden.

Rutte is het niet eens met de kamermeerderheid. De staatssecretaris is van mening dat Nederland dit niet kan maken tegenover de nieuwe lidstaten. Door het tweede paarse kabinet is de verwachting gewekt dat Nederland zijn grenzen per 1 mei helemaal zou openen. Desondanks hebben de meeste huidige EU-landen soortgelijke beperkingen ingevoerd.