VS gaan wapeninfo Irak herzien

Irak: icoontje Vandaag heeft een woordvoerder van het Witte Huis, Scot McClellan, medegedeeld dat dat de Amerikaanse regering van plan is om de voor de invasie in Irak verkregen inlichtingen over massavernietigingswapens te herzien. Hij liet dit aan diverse media weten.

Tegenover de nieuwszender CNN zei McClellan dat de inlichtingen over de wapens van voor de oorlog naast de bevindingen van de Iraq Survey Group (ISG) zullen worden gelegd, ter vergelijking. De ISG was in juni 2003 in opdracht van de Amerikaanse regering op zoek naar massavernietigingswapens, maar kon deze niet vinden.

De gebeurtenissen rondom de kwestie van verboden wapens volgen elkaar snel op. Zo werd vorige week vrijdag bekend dat David Kay, de leider van het team, was opgestapt. De reden van zijn opstap was dat Kay niet geloofde, dat er in de jaren negentig grote voorraden verboden wapens in Irak waren. Kort daarna zei de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, Powell, dat er in Irak mogelijk toch geen massavernietigingswapens waren.

Volgens McClellan zal de ISG haar activiteiten in Irak voortzetten. Tegen The New York Times benadrukte McClellan nogmaals dat president Bush met de invasie van Irak de juiste beslissing heeft genomen. Dit ondanks, tot welke conclusie de ISG ook mag komen.

McClellan gaf aan dat het duidelijk was dat Saddam Hussein aan verboden wapens werkte. "We weten dat hij de intentie en de mogelijkheden had", zo zei hij. "We konden het ons niet veroorloven te vertrouwen op de goede bedoelingen van Saddam Hussein."