Thais kabinet eet kip uit protest

In een poging om de angst onder de bevolking voor een uitbraak van kippenziekten te temperen, heeft het Thaise kabinet vanmiddag tijdens de lunch demonstratief kip gegeten. Premier Thaksin Shinawatra nodigde journalisten uit bij de maaltijd, zodat deze het geheel konden vastleggen. Op het menu stonden Hainanese kippenschotel, geroosterde kip en hete kippensoep. "Het is de beste kip in de wereld, Thaise kip", aldus Thaksin.

In Thailand heerst angst voor kippengriep. In het naburige Vietnam zijn aan de ziekte al vijf mensen en miljoenen stuks pluimvee gestorven. Volgens de Thaise overheid komt kippengriep in Thailand niet voor. Het vertrouwen in de sector is echter gekelderd, omdat Thailand wordt geteisterd door kippencholera. Deze infectieziekte heeft al 900.000 stuks pluimvee het leven gekost. Kippencholera is niet overdraagbaar op de mens.

Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander hebben gisteren tijdens het staatsdiner met de Thaise koning Bhumibol overigens geen kip gegeten. Op het menu stond fazant. De koningin at verder onder meer ganzenlever en forel.