[update] 'Oudkerk chantabel na bordeelbezoek'

Klompje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De huidige Amsterdamse wethouder van Sociale Zaken, Rob Oudkerk, is in zijn periode als PvdA-Kamerlid gechanteerd wegens bordeelbezoek. Er werd gedreigd met openbaarmaking van beeld- en fotomateriaal waarop hij te zien is tijdens een bezoek aan een prostituee. Oudkerk deed daarop aangifte bij de politie.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) blijkt naar aanleiding van Oudkerks hoerenloperij een dossier aangelegd te hebben. Het politiekorps Haaglanden vond dat hij daardoor chantabel werd, zo schrijft de Volkskrant vandaag. Oudkerks advocaat vindt de bemoeienis van de AIVD onaanvaardbaar, ook al omdat Oudkerks gedrag niet strafbaar is.

Oudkerk zegt in een interview met het Parool vandaag dat hij nooit op de chantage is ingegaan. ''Ik ben niet chantabel geweest. Nooit. Ik heb ook nooit gehoord wat ik zou moeten doen om onder die bedreigingen uit te komen. Er is nooit iets gevonden en het dossier is gesloten''.

Columniste Heleen van Royen, die eerder openbaarde dat Oudkerk tegen haar over onder meer zijn prostituee-bezoek onthullingen had gedaan, schrijft vandaag in haar column ook over de chantage. Ze citeert uit een dossier dat ze deze week inzag en publiceert bij haar column een afdruk van een dreigbrief van 17 maart 2000. Daarin staat letterlijk:
''Eerder deze week maakten we een aantal opnamen (foto en video) in de bekende 'eros'- straat nabij het HS-treinstation in Den Haag. O.m. maakten wij veelzeggende en duidelijke opnamen van uw bezoek aan een buitenlandse prostituee. Wij zijn in contact met een blad over publicatie van deze opname, op een geschikt moment in de nabije toekomst''.
De brief werd ook verstuurd aan enige leden van de PvdA-fractie in de Tweede Kamer, die destijds onder leiding stond van Ad Melkert.

Oudkerk bevestigt de bedreigingen. ,,Ze waren heftiger dan Van Royen beschrijft, maar ik heb het verdrongen. Het maakt geen deel meer uit van mijn leven.'' Hij zegt verder het Van Royen niet kwalijk te nemen dat zij zijn ontboezemingen in de column beschreef. ,,Het was mijn schuld, niet van degene die het heeft opgeschreven. Ik ben natuurlijk een ontzettende stomkop geweest, een naïeveling. Mensen, veel mensen, zeggen al heel lang dat ik te openhartig ben''. Hij blijft erbij dat hij echter geen cocaïne gebruikt.

Update14:05
Fractievoorzitter Halbertsma van de Amsterdamse PvdA-gemeenteraadsfractie heeft boos gereageerd op 'de golf van aantijgingen' aan het adres van Oudkerk. Hij meent dat de privacy van de Amsterdamse wethouder is geschonden. Ook zegt hij dat Oudkerk totaal niet chantabel was, aangezien hij meteen aangifte heeft gedaan bij de politie.

Verder is Halbertsma kwaad op de AIVD, die inzage heeft gegeven in het rapport over Oudkerk. Verschillende media citeren daar vandaag uit.

-
De nieuwe column van Heleen van Royen.