Arnhem komt met ambitieuze plannen

Grote plannen stapelen zich op in de Gelderse hoofdstad Arnhem. De stad gaat een stadshaven ontwikkelen tussen het stadscentrum en de rivier de Rijn. De Nelson Mandela brug, die Arnhem noord en zuid met elkaar verbindt, wordt een krullende laan. Langs deze laan zullen kantoren, woningen en een evenementencentrum verrijzen met daarnaast een park. De afrit voor de bus richting Centraal Station wordt gesloopt en een nieuwe rotonde met parkeergarage komt op het Roermondsplein.

De ambitieuze plannen zijn terug te vinden in het masterplan Rijnboog, waarover de Arnhemse bevolking voor de zomer moet oordelen. Het is de bedoeling dat de aanleg van de haven in 2006 of 2007 kan beginnen. "Met de uitvoering van het masterplan Rijnboog moeten de littekens van de wederopbouw langzaam maar zeker verdwijnen", aldus wethouder van Bodegraven.

Op dit moment wordt er volop gebouwd in het centrum van de stad. Zo is het hele stationsgebied op de schop gegaan voor een bedrag van 555 miljoen euro. Er komt een groot splinternieuw Centraal Station met een overdekt winkelcentrum en daarnaast drie kantoortorens. Arnhem CS zal tevens de eerste en laatste stop zijn voor de HSL-oost. Vorige zomer is men gestart met de bouw van de wijk Schuytgraaf langs het spoor in Arnhem-zuid. Daar worden 6,000 woningen gerealiseerd, met daarnaast ook NS station Arnhem-zuid dat eind 2004 gereed moet zijn.