Zes veroordelingen in Belgische moordzaak Cools

André CoolsDe jury van het assisenhof (rechtbank met een lekenjury) van Luik is afgelopen woensdag tot een uitspraak gekomen in de zaak Cools. Van de acht verdachten zijn er zes schuldig bevonden. Alleen de verdachten Mauro De Santis en Silvio de Benedictis werden onschuldig bevonden. De overige verdachten kregen gevangenisstraffen van vijf tot twintig jaar.

André Cools werd op 18 juli 1991 in Luik doodgeschoten toen hij het appartement van zijn vriendin verliet. Zijn vriendin Marie-Hélène Joiret overleefde de aanslag maar net. Cools was een ex-minister van staat, en kopstuk van een politieke partij. In 1998 worden twee Tunesische huurmoordenaars veroordeeld voor de moord. Deze huurmoordenaars zouden later een cruciale rol gaan spelen die tot de veroordelingen van vandaag heeft geleid.

Alain van der BiestNa de veroordelingen van de twee Tunesiërs is het parket in België zich gaan richten op de opdrachtgever(s). Dat onderzoek leverde een schokkend resultaat op. Diverse kopstukken uit de Belgische politiek blijken betrokken te zijn, met als hoofdverdachte de minister Alain van der Biest. In maart 2002 pleegt van der Biest zelfmoord. Uiteindelijk blijven er acht verdachten over. Vorig jaar werden deze acht verdachten via een satellietverbinding met Tunesië aan de twee Tunesische moordenaars getoond. De huurmoordenaars identificeerden de acht als hun opdrachtgevers.

Het motief voor de moord is een openlijke vete tussen van der Biest en Cools. Binnen de partij van Cools en van der Biest zijn in de loop van het onderzoek diverse schandalen aan het licht gekomen. Onder andere de Agusta-smeergeld affaire en de OMOB-fraude.

De rol van de acht verdachten in de moordzaak:

Richard TaxquetRichard Taxquet (45)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
Taxquet wordt gezien als het kwade brein, al dan niet in opdracht van van der Biest, achter de gehele aanslag. Taxquet was secretaris van minister van der Biest.
Pino di MauroPino di Mauro (58)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
di Mauro is luitenant van Taxquet op het kabinet-van der Biest. Hij zou het wapen hebben geleverd aan de twee huurmoordenaars.
Silvio de BenedictisSilvio de Benedictis (57)
Onschuldig bevonden.
Benedictis is de oom van Taxquet en zou de huurmoordenaars van gestolen identiteitspapieren voorzien hebben.
Carlo TodarelloCarlo Todarello (63)
gevangenisstraf van vijf jaar.
Todarello rekruteerde de huurmoordenaars in Sicilië. De Italiaan is een aangetrouwd familielid van Taxquet en is meerdere malen veroordeeld, onder andere voor een roofoverval.
Cosimo-Damiano SolazzoCosimo-Damiano Solazzo (55)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
Solazzo, beter bekend als de 'ruitenwasser', had een bedrijf gespecialiseerd in het reinigen van ramen van overheidsgebouwen. Hij bood de twee Tunesische huurmoordenaars en Todarello onderdak in een van zijn bedrijfspanden.
Mauro de SantisMauro de Santis (54)
Onschuldig bevonden.
Silvio de Benedictis zou de Santis hebben ingeschakeld om een belangrijk persoon te intimideren. Naar alle waarschijnlijk is hij ook betrokken geweest bij de zoektocht naar de huurmoordenaars.
Domenico CastellinoDomenico Castellino (47)
Gevangenisstraf van twintig jaar.
Castellino werd door Solazzo als tussenpersoon gebruikt bij de zoektocht naar de huurmoordenaars.
Luigi ContrinoLuigi Contrino (42)
Gevangenisstraf van vijf jaar.
Contino ging in zijn geboortestreek Cancicatti, in Sicilië, op zoek naar twee huurmoordenaars. Dit deed hij op verzoek van Domenico Castellino.