Onderzoek: 20 procent vrouwen stopt met pil

Een op de vijf vrouwen denkt te gaan stoppen met de pil als anti-conceptiemiddel. Dat blijkt uit een onderzoek van communicatiebureau Firm United Healthcare. De reden hiervoor is het feit dat het ziekenfonds de pil vanaf 1 januari niet meer vergoedt voor vrouwen ouder dan 21 jaar.

Firm United Healthcare deed onderzoek onder 207 pilgebruiksters en 199 huisartsen. 38 procent van de artsen denkt dat de vrouwen nu overgaan op een ander middel om een zwangerschap tegen te gaan, zoals het condoom of een goedkopere pil. De onderzoekers schatten dat tot vandaag 54 procent van de vrouwen deze manier van anticonceptie gebruikte.

Het schrappen van de pil is een maatregel van minister Hoogervorst van Volksgezondheid. Hij wil daarmee de kosten van de zorg in de hand te houden. Binnen de Tweede Kamer is er echter kritiek op de maatregel. Kamerlid Arib van de PvdA heeft Hoogervorst in schriftelijke vragen opgeroepen het schrappen van de pil terug te draaien. "Anticonceptie wordt onbetaalbaar. Dat mag absoluut niet. De veiligheids- en gezondheidsrisico's voor vrouwen nemen toe," zo liet ze weten.