Frans protest tegen hoofddoek-verbod

In Parijs hebben gisteren zo'n duizend Franse moslimvrouwen geprotesteerd tegen een mogelijk verbod op het dragen van de hoofddoek op openbare scholen. Binnenkort zal het parlement een beslissing nemen over het wetsontwerp, dat opzichtig gedragen religieuze uitingen verbiedt, waar de Franse president Chirac volledig achterstaat.

De demonstranten hieven leuzen aan als: ''De doek, mijn keuze'', maar zongen ook het Franse volkslied 'le Marseillaise' en zwaaiden met de Franse vlag. Ongeveer de helft van de vrouwen en meisjes droeg een hoofddoekje. De betogers zeiden dat de maatregel discriminerend en stigmatiserend is voor moslims en een aantasting betekent van de essentiële Franse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap.

Chirac riep vorige week het parlement op het wetsvoorstel snel goed te keuren. Hij stelde ook voor bedrijven het recht te geven om religieuze symbolen op de werkvloer te verbieden. Chirac zei ook een wettelijk verbod te willen op het weigeren van hulp van mannelijke artsen. Veel moslimvrouwen weigeren zich namelijk door mannelijke artsen te laten onderzoeken.

Het wettelijk verbod op het dragen van hoofddoekjes, keppeltjes en andere onderscheidende religieuze symbolen op openbare scholen komt er overigens vrijwel zeker. Zowel regerings- als oppositiepartijen hebben zich de afgelopen weken voor het verbod uitgesproken. Veel Fransen zien in de hoofddoek een symbool van de radicale islam en de opkomst van het moslimfundamentalisme.

Frankrijk herbergt de grootste islamitische gemeenschap van Europa. In het land wonen circa 5 miljoen moslims; 8% van de bevolking.