Ruim vijftig lokale omroepen illegaal

Ruim vijftig lokale omroepen in Nederland zenden illegaal uit. Dat bleek vrijdag tijdens een kort geding waarin de Bredase Omroep Stichting (BOS) het Commissariaat vroeg een concurrent te laten stoppen met zijn illegale uitzendingen. Het Commissariaat voor de Media is wel op de hoogte van het feit dat de omroepen illegaal uitzenden, maar kan er niks tegen doen. Het Commissariaat verstrekt enkel uitzendvergunningen maar treedt niet op tegen illegale uitzendingen in de ether. Dat moet het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, doen.

Het conflict voor de rechter ging over de Bredase Radio en TV stichting (BRTS). Dit station zendt al sinds 21 april illegaal uit, nadat de in 1998 verleende vergunning van de publieke lokale omroep was verlopen. De Bredase Omroep Stichting (BOS) vroeg daarop de uitzendlicentie om als lokale omroep in Breda te mogen uitzenden, aan. Ook de BRTS deed dat.

De BRTS is volgens de BOS ten onrechte in het voordeel nu zij nog uitzendingen heeft in de ether. Het station kan zich als radio- en televisieprogramma’s profileren en inkomsten kan verwerven. In 1998, toen ook zowel de BRTS als de BOS de vergunning aanvroeg, werd deze op advies van de gemeente Breda door het CvdM verleend aan de BRTS, met als belangrijkste argument dat de BRTS reeds uitzond.

De uitspraak van de rechter is binnen twee weken.