EC: onderzoek naar Italiaanse voetbalwet

De Europese Commissie heeft besloten tot het instellen van een onderzoek naar de Italiaanse voetbalwet 'Redt het voetbal', die in februari werd ingesteld door de regering-Berlusconi.

De wet is de EC een doorn in het oog. Die houdt onder meer in dat Italiaanse clubs de waardevermindering van spelers niet direct, maar met uitstel fiscaal kunnen verrekenen.

Europees commissaris Frits Bolkestein (interne markt en fiscale zaken) zet zich op dit terrein in. Hij meent dat systemen als deze aanzetten tot boekhoudfraude. Tevens zou het een vorm van niet toegestane staatssteun zijn. Een onderzoek instellen was derhalve een logische stap. Italië dient duidelijkheid te verschaffen.

Van de zestien clubs in de Italiaanse serie A maken nu alleen Juventus, Sampdoria Genua en Modena geen gebruik van de fiscale compensatiemogelijkheid. AS Roma, Lazio Roma, Inter Milan en AC Milan doen naar verhouding het grootste beroep op de fiscale compensatie.

Het onderzoek zal in totaal twee maanden in beslag nemen. Mochten de bevindingen onbevredigend uitpakken dan kan de Commissie besluiten de wet voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie.

Politiek gezien zou die stap een gevoelige klap betekenen. Prodi, de voorzitter van de Europese Commissie, zou het in de volgende Italiaanse verkiezingen op willen nemen tegen de huidig premier Silvio Berlusconi. Mocht er voetbal sneuvelen dan heeft kandidaatstelling voor hem weinig zin.

Overigens is er nog een keerzijde aan het verbieden van de wet. "Er zijn in Europa zeker 700 clubs die op één of andere wijze staatssteun te ontvangen", aldus europarlementariër mr Toine Manders (VVD). De gevolgen zouden mogelijk niet te overzien zijn en desastreuze gevolgen hebben.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager.