Turkse leger voorkomt stemming onderwijswet

Na een waarschuwing van het Turkse leger heeft de regering van Turkije vandaag een stemming over een controversiële onderwijswet uitgesteld. De wet zou het mogelijk moeten maken dat studenten van religieuze scholen door kunnen stromen naar de universiteit. Volgens een zegsman van het leger zijn er echter al genoeg geestelijken in het land om de moskeëen te voorzien.

Veel Turken zien religieuze scholen als brandhaarden van streng islamitische politieke bewegingen. De huidige wet om leden van religieuze scholen uit te sluiten van hoger onderwijs, is bedoeld om te voorkomen dat zij hoge publieke functies gaan vervullen.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan, die zelf ooit naar een religieuze school ging, vindt dat studenten van dergelijke scholen gelijke kansen moeten hebben om hun studie in ieder vak voort te zetten. Erdogan heeft zijn streng islamitische verleden afgezworen, maar het leger én de secularistische elite denken echter dat hij er een verborgen moslimfundamentalistische agenda op nahoudt. Het leger in Turkije ziet zichzelf als de hoeder van de seculiere samenleving en is fel gekant tegen islamitische invloeden op onder meer politiek vlak.

Er is al langer sprake in Turkije van enige spanning tussen het leger en de AKP-regering.