Explosieve groei opnames in dierenasiels

TOL herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

Vorig jaar is het aantal dieren in de Nederlandse dierenasiels voor het eerst in jaren explosief gestegen. Dit heeft de dierenbescherming bekend gemaakt bij de publicatie van de "asielcijfers 2002"

Er werden in totaal ruim 78.000 dieren opgevangen in de Nederlandse dierenasielen. Tegenover de 73.000 dieren die in 2001 werden opgevangen betekent dit een stijging van maarliefst 7 procent. Met name het aantal katten dat als zwerfkat in de asiels is terechtgekomen, is ernstig toegenomen. In totaal werden er in 2001 ruim 43.000 en in 2002 ruim 49.000 katten opgevangen.

Terwijl honden wel vaak door hun eigenaar worden opgehaald (dit mede dankzij de chips die het mogelijk maken de eigenaar snel op te sporen) worden katten meestal niet meer opgehaald. Waar 67 procent van alle honden door hun eigenaar wordt opgehaald ligt dit percentage voor katten slechts op 12 procent.

De dierenbescherming denkt niet dat alleen de chips of tatoeages het verschil uitmaken, maar vermoedt ook dat veel mensen vooral met katten nonchalant omgaan. Het komt nogal eens voor dat mensen hun kat kwijt willen, bijvoorbeeld in de vakantieperiode, en het dier buiten zetten of ergens dumpen in het bos.

Er is ook nog goed nieuws, ruim 70 procent van de katten en 83 procent van de honden werd herplaatst. Nederland heeft hiermee één van de hoogste plaatsingspercentages ter wereld. "Desondanks maken we ons grote zorgen over de toename van het aantal asieldieren", aldus de dierenbescherming die ook deze zomer weer een topdrukte verwacht.