Sancties Irak nog niet van de baan

Het is niet waarschijnlijk dat de VN op korte termijn in overeenstemming komt over de opheffing van de sancties tegen Irak.

Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde gisteren tijdens zijn bezoek in Duitsland dat overeenstemming binnen enkele dagen of weken bereikt kan zijn. De Duitse bondskanselier steunde hem bij deze uitspraak. Rusland, Frankrijk en China reageerden echter meer terughouden.

Vooral het Amerikaans-Britse beheer van de olievelden verontrust Rusland. Irak moet nog een schuld van acht miljard dollar afbetalen aan Rusland. Rusland is bang dat de Amerikanen en Britten geen rekening houden met het Russische belang in de olie van Irak.

Ook vinden de Russen, Chinezen en Fransen dat de wapeninspecteurs van de VN terug moeten en hun werk afmaken. De opheffing van de sancties moet afhangen van de conclusies van de inspecteurs. De die landen zijn ook van mening dat de rol van de VN in het toekomstige Irak, vooral de vage beschrijving van de toekomstige VN-gezant, te vaag is geformuleerd.