FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 17 mei 2003

Versnellingsbak nekt Jos

Problemen met de versnellingsbak hebben ervoor gezorgd dat Jos Verstappen zijn kwalificatieronde niet kon afmaken. In de ochtend was nog hard gewerkt aan de setup van de wagen, en Jos dacht dan ook op plaats 16 of 17 te kunnen kwalificeren.

Het ging meteen in het begin van de kwalificatie al mis voor Jos. "Toen ik in de kwalificatie afremde voor bocht 1 en naar beneden schakelde, had ik plots veel overstuur. Vervolgens schakelde ik terug naar boven bij het uitkomen van de bocht, maar toen ik in de vijfde versnelling ging, was er geen aandrijving meer. Hopelijk hebben we morgen meer geluk."

Hoewel Justin Wilson zijn ronde wel afmaakte was hij niet tevreden over de balans van de wagen. "Het weekend begon echt goed, maar het lijkt of we in de namiddagen moeilijkheden hebben, dus misschien zijn die te wijten aan het circuit of de temperatuur. We zullen ons nu concentreren op de race en een goede racestrategie uitwerken voor morgen", aldus Wilson.

Ook Paul Stoddard is niet blij met het weekend tot nu toe: "Na een veelbelovend begin van het weekend, hadden we vandaag pech. Het begon met Justin die in de vrije training zijn auto beschadigde en gedwongen werd de reservewagen te nemen voor de kwalificatie. Vervolgens had hij een rampzalige kwalificatiesessie, waarin hij niet dezelfde snelheid die hij eerder had, kon halen. Tenslotte viel Jos' kwalificatie in het water door een probleem met de vijfde versnelling. We kunnen alleen maar hopen op een betere dag op zondag."

Busongeval eist 28 levens

Palmbeach had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een ongeluk met een bus zijn vanochtend nabij het Franse Lyon zeker 28 Duitse inzittenden van de bus omgekomen. En veertig andere passagiers raakten gewond bij het voorval. Dit maakten hulpverleners en autoriteiten van de stad bekend.

De bus, een dubbeldekker, sloeg rond vijf uur 's morgens ten noorden van de stad Lyon over de kop nadat hij in de berm terecht was gekomen. In totaal zaten er 78 mensen in de bus, aldus hulpverleners.

De bus zou 'behoorlijk hard hebben gereden' volgens getuigen. Het weer was op dat moment vrij nat. De bus ging opeens slingeren en belandde tegen de vangrail. De bus was vanuit Hannover vertrokken met als bestemming Spanje. De passagiers waren de 'gelukkige' winnaars van een loterij.

Voorwaardelijke celstraf wegens tongzoenen

Een lekkere tongzoen wanneer jou dat uitkomt is er in het emiraat Dubai niet bij. Dat hebben een 26-jarige Australiër en zijn 26-jarige Duitse vriendin wel gemerkt. De twee zijn door een rechter tot zes maanden voorwaardelijk celstraf veroordeeld wegens het kussen in het openbaar. De twee kregen bovendien ook nog eens een boete van omgerekend 365 euro omdat ze teveel alcohol hadden gedronken.

Dubai, één van de zeven emiraten van de Verenigde Arabische Emiraten, is één van de meest vooruitstrevende emiraten op het Arabische schiereiland. Er wordt echter wel streng op alcohol gecontroleerd en zoenen in het openbaar is er streng verboden.

Twente huurt nieuwe keeper

FC Twente zal Jelle ten Rouwelaar voor 1 mogelijk 2 seizoenen huren van PSV.

FC Twente heeft met het aanstaand vertrek van Sander Boschker, die zijn contract niet wilde verlengen, een goede vervanger in huis. Ten Rouwelaar keepte al enkele wedstrijden voor PSV, onder meer in de Champions League. Momenteel is hij reserve-keeper bij FC Groningen op leenbasis. Twente heeft de keeper voor een jaar gehuurd met een optie voor een tweede jaar.

Nederlandse toerist dood gevonden in Namibië

okee6 en geurthakfoort hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Twee Nederlandse toeristen die in Namibië werden vermist zijn terecht. De 56-jarige J. Snel is door uitdroging om het leven gekomen, zijn vrouw werd levend bij hem aangetroffen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het stel, dat afkomstig is uit Nunspeet, werd vrijdag door de politie gevonden. Vermoedelijk zijn ze verdwaald toen ze van de kustplaats Swakopmund op weg waren naar het Etosha-park. Ze kwamen met hun auto stil te staan toen de brandstof op was en hebben vervolgens in de woestijn twee weken op hulp gewacht.

De 55-jarige vrouw werd levend aangetroffen, maar was ook uitgedroogd. Het echtpaar werd door de politie en hulpdienst SOS International gezocht, nadat zij hun huurauto niet hadden ingeleverd en niet naar Nederland waren teruggekeerd.

Weduwnaar met as van vrouw naar gemeente

Dine had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een laatste poging om van een deurwaarder af te komen heeft een Brit de as van zijn echtgenote meegenomen als bewijs van haar overlijden.

John Walker had zijn vrouw nog maar net verloren toen er een brief in de bus viel met daarin de mededeling dat zijn vrouw een aantal parkeerbonnen niet had betaald. Hij schreef terug dat zijn vrouw was overleden en dat ze al twee jaar terug haar auto had verkocht. Maar de deurwaarder trok zich daar niets van aan en bleef aanmaningen sturen.

Toen hij kort geleden een boete van omgerekend 128 euro kreeg was de maat vol. Walker nam de urn met de as van zijn vrouw mee en ging naar het gemeentehuis van York. Daar hield hij de as en de overlijdensacte onder de neus van een ambtenaar.

"Ik had ze al gebeld en een brief gestuurd met een kopie van haar overlijdensacte, maar schijnbaar hadden ze die niet ontvangen en de deurwaarder bleef maar dreigen dat hij spullen in beslag zou komen nemen," aldus Walker. Volgens hem kreeg hij excuses van de ambtenaar en voegde deze eraan toe dat het meenemen van de as niet had gehoeven. Maar dat zag de weduwnaar toch anders: "Ik heb het gedaan omdat ik het gewoon niet meer kon verdragen."

Mosley zal gebruik teamorders zwaar straffen

Max Mosley kondigt aan dat het gebruik van teamorders zwaar bestraft zal worden. Ferrari is uitdrukkelijk verzocht zich dit jaar wel aan de regels te houden.

De overwinning van Michael Schumacher vorig jaar op de A1 Ring zorgt nog steeds voor opschudding. Hierbij spelen ook de uitspraken van Ferrari-teambaas Jean Todt mee. Hij weigert te zeggen dat er geen team orders gebruikt gaan worden, dit ondanks FIA-regelgeving die het gebruik van teamorders verbiedt. De FIA-voorzitter wilde Ferrari nogmaals wijzen op het bestaan van de regel.

"We hopen dat iedereen zich dit jaar aan de regels zal houden. Of Michael en Ferrari het met de regel eens zijn of niet doet niet ter zake. Ze moeten hem naleven en daarmee basta. Ik hoop echt voor de fans dat iedereen zich aan deze regel houdt zodat we een mooie race te zien krijgen. Dat hebben de fans ook wel verdiend na de wansmakelijke show van vorig jaar."

Er zal goed opgelet worden of iedereen zich aan de regeltjes houdt. Zowel de FIA als de stewards zullen hierop letten.

"We hebben nu twee controlemiddelen die we vorig jaar niet hadden. We hebben een duidelijke regel en beluisteren al communicatie tussen teams en rijders. Helemaal waterdicht is het systeem natuurlijk niet, er kunnen altijd geheime afspraken zijn, maar ook wanneer we teamorders vermoeden kunnen we ingrijpen."

Bom in Russisch voetbalstadion ontdekt

In een stadion in de Russische stad Vladikavkaz hebben militairen zaterdag een bom gevonden. Het explosief was vastgemaakt aan de bovenste ring van de tribune en telde 1,5 kilo springstof. De bom is onmiddelijk onschadelijk gemaakt.

In het stadio zou zondag de wedstrijd van lijstaanvoerder CSKA Moskou tegen Spartak-Alania Vladikavkaz worden gespeeld. De stad ligt dichtbij de grens met de opstandige republiek Tsjetsjenië. Daar vielen de afgelopen week bij zelfmoordaanslagen meer dan tachtig doden.

Met dank aan -Mk- en TimmyAsd voor de tip!

Nieuw: de hondenwasserette

Antjuh meldde, en chanty herschreef voor ons het volgende bericht, waarvoor dank!

De autoliefhebber rijdt regelmatig met zijn auto door de wasstraat. En hondenbezitters kunnen sinds kort ook hun trouwe viervoeter van een wasbeurt voorzien bij een autowasserij in Aalsmeer. Want daar is nu een 'doggy-wash'.

Je moet de doggy-wash zelf bedienen, maar dat is heel eenvoudig. Je stopt je hond in een box waarna een verstelbaar platvorm het dier op de juiste washoogte zet. Na zes minuten heb je niet alleen een schone, maar ook een droge hond. De kosten bedragen 4 euro.

Dankzij de wasplaats zijn de badkuipen vol hondenhaar verleden tijd. Om te voorkomen dat een hond in de viezigheid van zijn voorganger staat, reinigt en desinfecteert het apparaat zichzelf. Behalve honden, kunnen ook andere huisdieren in de machine gewassen worden.

Volgens W. Zadel van de autowasserij trekt de hondenwasplaats steeds meer mensen. "We moeten het vooral hebben van mond-op-mondreclame. Dat gaat goed, want de gebruikers zijn erg enthousiast", zegt hij. Om de hondenwasserette verder te promoten, krijgen de eerste tweehonderd hondenbezitters die hun auto komen wassen een gratis muntje voor de doggy-wash.

Ranglijst gezochte Irakezen aangepast

okee6 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten hebben afgelopen nacht de lijst van 55 gezochte Irakezen zonder opgaaf van reden aangepast. De eerste 7 plaatsen van de lijst, die onder de Amerikaanse soldaten bekend werd door het inmiddels beroemde pakje kaarten, bleven ongewijzigd. Van de 55 gezochten zijn er inmiddels 23 gearresteerd.

Vandaag werd bekend dat Kamal Mustafa Abdallah Sultan al-Tikriti, de nummer 10, zich aan de coalitietroepen heeft overgegeven. Hij was generaal van de Republikeinse garde en wordt beschouwd als een vertrouweling van Saddam Hoessein. Hij is de op-een-na-hoogste gearresteerde tot dusver.

Grote kans op natte race as. zondag

little2little wist ons vandaag het volgende te melden:

Gezien de recente weersvoorspellingen is het waarschijnlijk dat de race op de A1 Ring in de regen plaatsvindt. Vooral zondag is de kans op regen groot.

Donderdag en vrijdag waren er boven het circuit al heel wat donkere wolken te zien. Voor de kwalificatie werd geen regen verwacht (en zoals we inmiddels hebben kunnen zien is de kwalificatie inderdaad droog gebleven, red.), wel zou het in de loop van de dag wat bewolkt kunnen worden.

De kans op een regenrace wordt geschat op ten minste 60%. Het is dan ook te hopen dat Michelin en Bridgestone goede regenbanden hebben meegenomen.

Lauda: "Pizzonia verraden door Jaguar"

De jonge Braziliaan Antonio Pizzonia is door Jaguar verraden omdat het team heeft laten uitlekken de coureur te willen ontslaan. Dat zegt voormalig teambaas Niki Lauda. Ook heeft het team diens carrière beschadigd.

Lauda gaf de Braziliaan en de Australiër Mark Webber een contract om Jaguar in het seizoen 2003 nieuw leven in te blazen, maar werd deze winter zelf uit het team gezet.

"Het helpt een coureur niet als in de kranten staat dat hij zal worden ontslagen," aldus Lauda. "Ik denk dat dat het ergste voor een coureur is. Ik spreek nu niet als een medewerker van Ford of Jaguar, maar als coureur, een ex-coureur. Dit doet pijn omdat het vertrouwen tussen de twee, het team en de coureur, het meest belangrijk is om een coureur te motiveren. Dit heeft hem niet geholpen."

De F1-legende gaf toe dat de prestaties van Pizzonia in de eerste twee races beter had gekund, maar bekritiseerde tevens Jaguar omdat ze genoeg niet naar de coureur hebben geluisterd en geholpen.

Coulthard: "In Monaco al de MP4-18"

Om Ferrari voor te blijven zou McLaren tijdens de Grand Prix van Monaco al met de nieuwe wagen, de MP4-18, moeten rijden. Dat vindt David Coulthard, die de wagen volgende week zal gaan testen.

"Maar wanneer de 18 sneller is en betrouwbaar moeten we er zeker mee rijden. Sneller is sneller," aldus Coulthard, die Ferrari steeds sneller ziet worden. De Schot was vrijdag tijdens de kwalificatie een seconde langzamer dan Michael Schumacher in zijn nieuwe wagen.

McLaren is behoorlijk zenuwachtig over de snelheid van zijn concurrent en de nieuwe wagen. Toch is voorzichtigheid geboden, aldus Coulthard. "Het heeft geen zin om op pole te starten in Monaco om dan in ronde 20 problemen te krijgen."

Arsenal verovert FA Cup

Arsenal heeft de FA Cup veroverd door in de finale in Cardiff Southampton met 1-0 te verslaan.

Arsenal hield met de zege de beker feitelijk in eigen huis, vorig jaar won de club in de bekerfinale van Chelsea. In een volgepakt Millenniumstadion (73726 toeschouwers) met dichtgeschoven dak scoorde Robert Pires in de 38e minuut, na een geblokt schot van Ljungberg, de enige treffer. De Fransman maakte het seizoen van de Gunners zo enigszins goed, na de uitschakeling in de Champions League en de verspeelde titel. Dennis Bergkamp was betrokken bij het doelpunt en werd in het laatste kwartier vervangen door Sylvain Wiltord.

'Mogelijk problemen met downforce'

little2little herschreef voor ons het volgende bericht en gooide het in de nieuwssubmit, waarvoor dank!

Willy Rampf (technisch directeur Sauber)denkt dat alle teams dit weekend moeite zullen hebben met het vinden van de juiste downforce door de nieuwe regels. Vroeger kon men de wagens namelijk aanpassen tussen de kwalificatie en de race, maar vanaf dit jaar mag dat niet meer.

Tijdens de kwalificatie heeft men veel downforce nodig, echter in race setup is dat een stuk minder, omdat er met minder downforce beter ingehaald kan worden. Waarschijnlijk zullen nu veel teams met een compromisopstelling gaan starten.

Volgens Rampf zal het niet makkelijk worden om een goede setup te vinden.

Van der Gouw ontslagen

West Ham United heeft mede met het oog op de degradatie van de club 10 van haar spelers ontslagen, onder wie Raimond van der Gouw.

Van der Gouw (40) was afgelopen seizoen reservedoelman op Upton Park, maar kwam niet aan spelen toe. Hij was dit seizoen nieuw bij West Ham United, nadat hij daarvoor 6 seizoenen lang reservekeeper bij Manchester United was geweest. Van der Gouw speelde eerder voor Go Ahead Eagles en Vitesse. Of dit het einde van zijn professionele voetbalcarriere betekent, is niet bekend.

Examen Kunstgeschiedenis (Alain)

Eindexamens 2003Ook dit jaar kunnen FOK!kers hun verslagen over de net gemaakte examens submitten (zie voor meer info hier). Ook Alain stuurde een examenverslag in.

Goh, het eerst examen en ik moet zeggen....ik had het moeilijker verwacht. Moest daar nou iedereen zo'n heel boekwerk voor uit zijn hoofd leren? Ik heb niet geleerd omdat voor mij het examen niet meeteld. Ik heb m'n antwoorden nagekeken op internet en kwam al gauw op een voldoende uit. Dit geeft wel aan wat je met de gewone basiskennis kunstgeschiedenis al niet kan maken.

Veel mensen vinden het moeilijk, maar het geheel van examens is toch gewoon je hoofd erbij houden en niet gaan stressen? Ik kwam extreem relaxt de examenzaal binnen, de conrectrice zei nog: "Jij ziet er wakker uit, dat zal wel snel overgaan." Ik lachte maar een beetje en liep gewoon heel relaxt naar mijn tafel. Na een kwartier wachten totdat het praatje klaar was kon ik dan eindelijk beginnen...en toen was ik klaar.

Tussendoor werd er nog koffie gebracht...maarja die kwam voor mij te laat, ik was al over mijn moeheid heen....uitslapen....wat een fijn gevoel geeft dat zeg. Dat is dus wat ik voor elk examen ga doen...uitslapen en dan op mijn gemakje naar school. Nu zit ik thuis en vraag me af wat ik nu nog weer moet gaan leren. Ik ga maar gewoon beginnen en dan relaxt de zaal inwandelen. Mijn enige zorg....het niet wegmogen na een uur bij het examen Engels...want zeg nou zelf....dán ben je toch wel klaar? Enige nadeel daarvan is...dat ik dan mijn gratis koffie moet missen!

Waterjojo nu verboden speelgoed

chanty herschreef en submitte het volgende bericht:

De handel in de waterjojo, een populair speelgoed onder kinderen, is vanaf nu verboden. Dit maakte de Keuringsdienst van Waren gisteren bekend. Het speeltje kan leiden tot verstikking.

De waterjojo is op dit moment de nieuwste rage in Nederland. Het elastische koord van de jojo kan zich uitrekken tot zeker 1,5 meter. Maar bij het terugtrekken van de jojo, kan het koord zich om de keel van het kind wikkelen. Als het koord vervolgens inkrimpt, dreigt gevaar van verstikking omdat het elastiek moeilijk verwijderbaar is, aldus de keuringsdienst.

Het speelgoed werd tijdens Koninginnedag al op diverse plaatsen in beslag genomen. Het speeltje werd vooral veel verkocht op vrijmarkten. Volgens de keuringsdienst is de waterjojo inmiddels uit de handel genomen door alle grote speelgoedimporteurs en -winkels. Buiten de reguliere handel is het speelgoed echter vaak wel nog verkrijgbaar. Als controleurs van de keuringdienst de jojo's ergens aantreffen, zal er onmiddellijk beslag op worden gelegd en kan de verkoper rekenen op een fikse boete.

Zwaar bewapende man op KLM-vlucht

Cimarron, SLoeRie, Renco, -Mk- en Michel van Bergen hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Donderdag heeft de Amerikaanse politie in Chicago een 57-jarige man aangehouden die zwaar bewapend aan boord van een KLM-vlucht naar Amsterdam wilde gaan. In de handbagage van de man, die via Amsterdam naar Libanon wilde reizen, zaten een 22-milimeter pistool, 81 kogels en een groot mes.

De man, G.K., beweert dat hij niet wist wat er in de doos zat, en dat de spullen aan hem gegeven waren om mee te nemen naar Libanon. In afwachting van zijn voorgeleiding op 30 mei is hij op borgtocht vrijgelaten.

Uitslag kwalificatie A1 Ring

De kwalificatie voor de Grand Prix van Oostenrijk is weer achter de rug met 4 verschillende teams op de eerste 2 startrijen.

Het was spannend tot het eind waar Michael Schumacher ondanks een foutje toch nog pole position wist te bereiken. Gevolgd door de Fin Kimi Raikkonen die vanaf positie 2 zal starten. Jos Verstappen had te kampen met een kapotte versnelingsbak en kon zijn bolide na de eerste bocht al aan de kant zetten. Fernando Alonso schoot van de baan maar wist zijn Renault weer op het circuit te krijgen en zal vanaf de een na laatste positie starten.

De uitslag van de kwalificatie ziet er als volgt uit:

Pos. Coureur  Tijd
1 Michael Schumacher  1:09.150
2 Kimi Räikkönen  1:09.189
3 Juan Pablo Montoya  1:09.391
4 Nick Heidfeld  1:09.725
5 Rubens Barrichello  1:09.784
6 Jarno Trulli  1:09.890
7 Jenson Button  1:09.935
8 Antonio Pizzonia  1:10.045
9 Giancarlo Fisichella  1:10.105
10 Ralf Schumacher  1:10.279
11 Olivier Panis  1:10.402
12 Jacques Villeneuve  1:10.618
13 Cristiano da Matta  1:10.834
14 David Coulthard  1:10.893
15 Heinz-Harald Frentzen  1:11.307
16 Ralph Firman  1:11.505
17 Mark Webber  1:11.662
18 Justin Wilson  1:14.508
19 Fernando Alonso  1:20.113
20 Jos Verstappen  Geen tijd

Belgen stemmen in bikini

Belgische kiezers kunnen één van de 1500 vliegreizen winnen, als ze zondag bij de verkiezingen in bikini of zwembroek hun stem uitbrengen. Een Belgische luchtvaartmaatschappij geeft de prijzen weg, onder het motto "Zo kunt u de verkiezingen ook eens winnen". Daarnaast krijgt de gelukkige, die de meest originele zwemkleding draagt, een jaar lang gratis vliegen aangeboden.

Kiezers wordt gevraagd zich in zwemkledij te laten fotograferen. De eerste 1500 stemgerechtigden die hun foto naar een speciale website sturen, krijgen een vliegreis naar Bordeaux of Palma de Mallorca aangeboden.

Voetbal: Van Nistelrooy en Zenden trainen bij PSV

Ruud van Nistelrooy en Boudewijn Zenden mogen van PSV-trainer Guus Hiddink de komende weken meetrainen met de selectie van PSV. Nu de Engelse competitie is afgelopen, kunnen de twee spelers van respectievelijk Manchester United en Chelsea hun conditie op peil houden, in verband met de EK-kwalificatiewedstrijd van Oranje tegen Wit-Rusland.

Ook Jerrel Hasselbaink, Mario Melchiot (beide Chelsea) en Edwin van der Sar (Fulham) hebben geen clubverplichtingen meer tot aan de interland op 7 juni.

Voor meer voetbalnieuws ga je naar de FOK! Voetbalmanager.

Britney Spears schikt met skate-producent

Britney Spears heeft een juridische strijd met de rollerskatefabrikant Skechers met een schikking afgerond. Het marketingbedrijf van Spears, Britney Brands, spande in december 2002 een rechtzaak tegen Skechers ISA inc. aan, omdat de naam van 'La Spears' verkeerd gebruikt zou worden. Details van de overeenkomst blijven binnenskamers.

De naam en het imago van Britney Spears werden gebruikt voor de promotie van het merk 4 Wheelers By Skechers, terwijl beloofd zou zijn dat Skechers een merk genaamd Britney Spears 4 Wheelers zou ontwikkelen. Spears zou verder geen marketinginkomsten ontvangen hebben.

Het rollerskatebedrijf spande in maart dit jaar echter een eigen rechtzaak aan tegen Britney Brands. Het marketingbedrijf van de zangeres zou bewust de productie van de Britney-lijn frustreren. Daarnaast zou Skechers er onder ondoorzichtige voorwaarden toe verplicht zijn een concerttour van de zangeres te sponsoren.

Doordat beide partijen er nu door een schikking tot een oplossing zijn gekomen, komt de zaak tegen Skechers niet voor de rechter.

'Aanslagen Marokko werk Al Qaeda'

Marokko zegt dat de serie aanslagen van vannacht, in de havenstad Casablanca, het werk is van "internationaal terrorisme". Bij vijf zelfmoordaanslagen in de stad zijn zeker 24 doden en 60 gewonden gevallen. Een Amerikaanse regeringsfunctionaris liet weten dat de aanslagen waarschijnlijk door leden van het terreurnetwerk al-Qaeda zijn gepleegd.

De meeste doden zijn Marokkanen, onder wie tien Marokkaanse daders. Ook Spanjaarden zouden zijn gedood. De Arabiasche zender Al Arabiya-TV meldt overigens dat het dodental al is gestegen tot 39.

De aanslagen met autobommen waren gericht tegen het Belgische consulaat, het luxe Safir hotel, een joodse club, en een oude joodse begraafplaats. Bij deze doelen bliezen de daders de auto waarin ze reden op. Bij een Spaans cultureel centrum bliezen drie zelfmoordenaars met gordels explosieven zichzelf op.

De Marokkaanse politie heeft drie Marokkanen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslagen. Eén van hen is een vermoedelijke dader die zwaargewond is.

Gisteren waarschuwden de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Denemarken en Duitsland al voor terreuraanslagen. Ze baseerden zich op waarschuwingen van hun inlichtingendiensten, die de afgelopen weken meerdere vormen van communicatie tussen vermeende terroristen opvingen.

Nova: Debat tussen Dewinter en Abou Jahjah

Het actualiteitenprogramma Nova besteedt vanavond aandacht aan de Belgische verkiezingen, die morgen worden gehouden. Opvallend is dat onder meer een debat over het migrantenvraagstuk tussen Vlaams Blok-kopstuk Filip Dewinter en Dyab Abou Jahjah van de lijst RESIST onderdeel is van die uitzending.

Volgens Nova is er gekozen voor een debat rond België en buitenlanders omdat dit voor Nederlanders ook interessante materie is. ''We hebben immers hier in Nederland dezelfde tegenstellingen, maar dan wel minder extreem", aldus een redactrice van Nova.

De uitzending van Nova komt vanavond uit Antwerpen, de stad waar het Vlaams Blok en Abou Jahjah hun grootste aanhang hebben. Overigens blijkt uit peilingen dat de lijst RESIST, het verbond tussen de AEL en de extreem-linkse PVDA nauwelijks kans maakt op een zetel. Het Vlaams Blok zou enige winst kunnen boeken; de partij heeft al redelijk wat aanhang in Vlaanderen.

Verder in Nova staat ook een item over 'België als Gidsland' gepland. Daarin zullen Kathleen Van Brempt (sp.a), Pieter De Crem (CD&V) en Hugo Coveliers (VLD) debateren over de internationale stellingnames die België innam. Volgens Nova heeft België zowat de rol van Nederland overgenomen als gidsland, want het neemt wat betreft de wereldpolitiek opmerkelijke standpunten in. Zoals rond de oorlog van Irak of rond de uitwerking van een genocidewet. Het lijkt Nova interessant om Belgische politici te laten debateren over dit onderwerp.

=
Nova: vanavond Nederland 3 22:20 tot 23:07 (herhaling om 01:52)

Zigeuners woedend op Officier van Justitie

De Arnhemse officier van justitie M. van Elsdingen heeft zijn excuses aangeboden aan de Roma zigeuners voor zijn uitlating dat een groot deel van de Roma-gemeenschap crimineel is.

De officier zei dit afgelopen week in een strafzaak tegen een zestal leden van de Roma-zigeunerfamilie. ,,In de gemeenschap van de Roma-zigeuners wordt criminaliteit normaal gevonden. De Roma-gemeenschap houdt zich bezig met criminaliteit, met strafbare feiten. Inbraken plegen wordt bij hen heel gewoon gevonden. Een paar uitzonderingen onder hen zijn niet crimineel. Alle anderen wel,'' aldus de officier van justitie.

Van Elsdingen kwam tot zijn uitspraken in een strafzaak tegen een Roma-zigeuner uit Ede, die onder meer al zijn kinderen op dievenpad stuurde. Uit afgeluisterde telefoongesprekken bleek volgens de officier dat deze Edenaar en zijn kennissen vrijwel uitsluitend met elkaar over criminele activiteiten spraken.

In een verklaring liet het Openbaar Ministerie in Arnhem gisteren weten dat Van Elsdingen ,,niet het merendeel van de Roma-zigeuners als verdachte van strafbare feiten heeft willen bestempelen. Voor zover die indruk wel is gewekt biedt de officier van justitie zijn excuses aan''.

De landelijke organisatie van de Roma en Sinti zigeuners heeft melding gemaakt bij het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR). ,,Het zijn natuurlijk ontzettend foute uitspraken. We beraden ons over de te nemen stappen. Wij gaan hier zeker iets aan doen'', aldus een woordvoerster. Volgens haar gaan ze ook aangifte doen bij de politie wegens racisme en of discriminatie.

Veel jongeren voelen zich geregeld onveilig

Just-Dennis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ruim 25% van de Nederlandse jongeren voelt zich wel eens onveilig. Dat blijkt uit het rapport Jeugd 2003, cijfers en feiten, dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren publiceerde.

Het onveilige gevoel komt het meest voor bij vrouwen van 18 tot 24 jaar. Van die groep zegt 40% zich geregeld onveilig te voelen.

Ongeveer 40% van de jongeren zegt dat er in de wijk of buurt waar ze wonen plekken zijn waar ze 's avonds liever niet alleen komen. Ieder jaar wordt ongeveer 40% van alle jongeren slachtoffer van veel voorkomende criminaliteit; Diefstal staat daarbij op één, gevolgd door vandalisme en geweld.

Busbeveiliging laat mishandeling toe

Vier beveiligingmedewerkers in Den Haag 'stonden erbij en keken er naar'; naar de mishandeling van een 17-jarig meisje in een bus van het Zuid-Hollandse vervoersbedrijf HTM. Het meisje nam het afgelopen woensdag op voor een medeleerling die door scholieren van een andere school werd gepest. Hierdoor werd zij zelf het doelwit van de scholieren; ze werd geschopt, geslagen en aan haar haren getrokken.

De vier beveiligingmedewerkers, notabene ingehuurd door de HTM, deden niets; ook niet toen het slachtoffer om hulp riep. Een oudere passagier greep wel in maar werd hierdoor zelf slachtoffer.

De HTM noemt het incident een kwalijke zaak.

Sancties Irak nog niet van de baan

Het is niet waarschijnlijk dat de VN op korte termijn in overeenstemming komt over de opheffing van de sancties tegen Irak.

Powell, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, verklaarde gisteren tijdens zijn bezoek in Duitsland dat overeenstemming binnen enkele dagen of weken bereikt kan zijn. De Duitse bondskanselier steunde hem bij deze uitspraak. Rusland, Frankrijk en China reageerden echter meer terughouden.

Vooral het Amerikaans-Britse beheer van de olievelden verontrust Rusland. Irak moet nog een schuld van acht miljard dollar afbetalen aan Rusland. Rusland is bang dat de Amerikanen en Britten geen rekening houden met het Russische belang in de olie van Irak.

Ook vinden de Russen, Chinezen en Fransen dat de wapeninspecteurs van de VN terug moeten en hun werk afmaken. De opheffing van de sancties moet afhangen van de conclusies van de inspecteurs. De die landen zijn ook van mening dat de rol van de VN in het toekomstige Irak, vooral de vage beschrijving van de toekomstige VN-gezant, te vaag is geformuleerd.

Tunnels Nederland onveilig

De tunnels in Nederland zijn erg onveilig, ook weten hulpverleners niet wat ze moeten doen in noodsituaties omdat er geen rampenplannen zijn. Rampenoefeningen worden maar zelden gehouden.

Dit blijkt uit twee rapporten, die nu nog vertrouwelijk zijn, die opgesteld zijn in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Reden hiervoor waren een serie ongelukken in de Alpen. De rampen in Enschede en Volendam verhoogden de urgentie waarmee het onderzoek is gedaan.

In bijna alle spoor-, auto- en metrotunnels zijn de nooduitgangen slecht aangegeven. Ook ontbreken vaak camera's. In spoor- en metrotunnels ontbreekt ook ventilatie. Doordat er geen camera's zijn in 50% van de tunnels en er ook geen branddetectie is in 50% van de tunnels is het opsporen van rampen lastig. Hulpverleners zullen in eerste instantie vaak niet in staat zijn er achter te komen waar een ongeluk precies is gebeurd.

Kamernood extreem

Aankomende studenten krijgen het volgend jaar moeilijker dan voorheen bij het zoeken van een kamer in de stad waar ze gaan studeren. In bijna alle studentensteden is de kamersituatie het afgelopen jaar verslechterd.

Dit blijkt uit een enquête van het Algemeen Dagblad onder kamerbureau's in veertien universiteits- en HBO-steden. In tien van de veertien blijkt dat de kamernood is toegenomen. Vooral in Breda, Eindhoven, Tilburg, Amsterdam en Utrecht is de nood het hoogst. Hier zijn wachttijden van achttien tot dertig maanden niet ongebruikelijk. Alleen in Haarlem was er een lichte verbetering.

De grote boosdoener lijkt de onlangs aangenomen koppelingswet. Deze is bedoeld om illegale onderhuur tegen te gaan. Het gevolg van deze wet is een sterk verminderd aanbod van kamers.

Jim-posters massaal gestolen

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds de posters van Pamela Anderson is het niet meer voorgekomen, Abri's in het hele land worden massaal uit elkaar gesloopt om een poster te bemachtigen. Dit maal gaat het om de posters van het Idols idool Jim.

Eerst was er een run op de levensgrote Idol's Jim-reclamepoppen die in supermarkten stonden tijdens de 'mars actie'. Nu is het de beurt aan de Jim posters die over het hele land in abri’s hangen. Alleen al in Groningen alleen werden tientallen abri's geplunderd. Ook krijgen de exploitanten van de abri's veel vaker dan anders telefoontjes van fans die een poster willen hebben.

In een poging om schade aan de abri's te voorkomen komt mars de fans tegemoet en worden de originele posters vanaf dinsdag twintig mei verkocht via haar eigen website. Een poster kan door iedereen worden aangevraagd en wordt thuisbezorgd tegen uitsluitend de handeling- en verzendkosten. De actie geldt zolang de voorraad strekt, daarna zullen waarschijnlijk de abri's het weer gaan ontgelden.

Ook gebruikers van Fok! leken zich schuldig te maken aan bovengenoemde feiten. Dit tot ontsteltenis van weer andere gebruikers van Fok!.

Bullterriër doodt baasje

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Engelsman is door zijn eigen bullterriër aangevallen. De man overleed aan zijn verwondingen. De 45 jaar oude George Danham overleed door zware hoofd- en halswonden, dit bleek uit het autopsie rapport van de politie.

Danham werd in zijn eigen woonkamer door 'Ben' aangevallen. In eerste instantie werd een misdrijf niet uitgesloten. "We begrijpen het niet. George hield van zijn hond en Ben was gek op hem" aldus een familielid.

Berenpoten gevonden bij inval woning

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Maleisië is donderdag door agenten van het wildbeheer een stroper gearresteerd. De aanhouding vond plaats na de ontdekking van acht ingevroren berenpoten die waren bedoeld voor restaurants. De poten werden aangetroffen tijdens een inval in een huis in de noordelijke provincie Kelantan. Ook werden stalen klemmen en veren van de beschermde Argusfazant aangetroffen in de woning.

In Maleisië is het vlees van de honingbeer een delicatesse. Het vlees kan voor zo'n 600 ringgit (140 euro) per kilo worden aangeschaft. Ook tijgers en apen vallen er goed in de smaak. Ook worden delen van deze dieren verwerkt tot traditionele medicijnen.

Vorig jaar drong het Wereldnatuurfonds er al op aan bij de Maleisische regering om iets te doen om de wettelijke bescherming van deze dieren te verbeteren. De verkoop van producten waarin de dieren zijn verwerkt zouden verboden moeten worden. Ook riep het Wereldnatuurfonds de bevolking van Maleisië op niet meer naar de restaurants te gaan waar beschermde diersoorten op het menu staan.

'Rusland moet opnieuw wereldmacht worden'

TomdeBom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In zijn jaarlijkse toespraak tot het Russische parlement heeft president Vladimir Poetin de terugkomst van Rusland op het wereldtoneel tot strategisch doel verklaard. " Ons doel is dat Rusland op korte termijn weer tot de politieke en economische wereldmachten behoort. Aldus de Poetin.

De toespraak was Poetins laatste 'state of the union' voor de parlementsverkiezingen die in december worden gehouden. In maart 2004 zal een nieuwe president worden gekozen in Rusland. De president verklaarde dat hij de Tsjetsjeense rebellen een nederlaag zou toebrengen. Hij bood de rebellen gisteren nog amnestie aan, onder de voorwaarde dat ze geen zwaar strafblad hadden en de wapens voor één augustus zouden neerleggen.

Lijk van mogelijk 2000 jaar oud gevonden

NuX_NuFF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een lijk dat is gevonden in een Iers moeras is misschien tweeduizend jaar oud. Het lijk dat in zeer goede staat werd gevonden in een moeras in de Ierse Midlands zou een belangrijke archeologische ontdekking zijn. Het lijk werd gevonden door een boer die met een mechanische graafmachine bezig was.

Het lichaam van de dode man of vrouw, dit wisten de onderzoekers nog niet, verkeert in een zeer goede staat. De huid is nog intact en kledij zijn goed bewaard gebleven. Ook werd op het lichaam een armband gevonden. Alleen het hoofd ontbreekt.

Marie Cassidy, de patholoog die het lichaam onderzocht, verklaarde dat het in ieder geval honderden jaren oud is. Het gebied waarin het lichaam werd gevonden is ook onderzocht door archeologen van het National Museum and Heritage Centre. De vermoedelijke leeftijd van het lijk ligt waarschijnlijk tussen de vijfhonderd en tweeduizend jaar.

Voetbal: MVV in beroep tegen weigering licentie

TomdeBom had ons via de newssubmit het volgende te melden:

MVV heeft verklaard dat ze beroep zullen aantekenen tegen de weigering van de KNVB om de noodlijdende club een licentie te geven voor het volgende seizoen. MVV moet binnen een periode van twee weken de problemen omtrent de club hebben opgelost.

De schuld van anderhalf miljoen euro kan nog worden weggewerkt, aldus de raad van commissarissen. Daarom is nog geen faillissement aangevraagd voor de club. De gemeente weigerde afgelopen woensdag het geld op tafel te leggen.


Kijk voor meer nieuws op de FOK! Voetbalmanager

Australiër studeert af in muziek

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op zich niets bijzonders, iemand die afstudeert in muziek. Ware het niet dat de afstudeerder in kwestie volledig doof geboren is. Kearney had tien jaar nodig om in muziek af te studeren aan de Australische Nationale Universiteit in Canberra.

Kearney verklaarde dat muziek hem heeft geholpen met zijn studie. "Het is alsof iemand tegen je praat. Muziek heeft de mogelijkheid om je te raken op een manier die andere kunstvormen niet kunnen."

Kosten nieuw WTC: 10 miljard

-Mk- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

10.000.000.000,- dollar, oftewel tien miljard dollar. Zoveel gaat het kosten om het World Trade Center in New York te herbouwen. Dit hebben autoriteiten in New York laten weten.

66% van het bedrag, zo'n zes a zeven miljard, zal worden besteed aan de bouw van een gebouwencomplex dat door het Duitse architectenbureau Daniël Libeskind ontworpen werd. Dit complex werd in februari gekozen. De rest van het geld is nodig voor onder andere verzekeringen, loonkosten van ingenieurs, architecten en bouwvakkers. Ook gaat er vier en een half miljoen naar Libeskind.

De kosten van het project dat 'Gardens of the World' heet, worden voor een groot deel betaald met geld dat door de federale overheid na de aanslagen op het WTC in 2001 beschikbaar heeft gesteld voor een reconstructie. Er zijn echter ook prive-sponsoren nodig aldus functionarissen in New York, onder andere voor de bouw van een monument voor de slachtoffers van de aanslagen.

Voor de ontwerpwedstrijd voor het monument hebben er zich inmiddels meer dan vijfduizend mensen gemeld. De vijfduizend mensen uit 71 verschillende landen hebben tot juni de tijd om hun voorstel voor een monument in te dienen. In oktober zal er een keuze worden gemaakt uit de ingezonden ontwerpen.

Oppositie brandt regeerakkoord totaal af

Chiedje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De oppositiepartijen hebben het regeerakkoord van CDA, VVD en D66 afgekraakt. PvdA-leider Wouter Bos zei dat zijn ergste zorgen waarheid worden. ''Een regering met de PvdA had meer gedaan om mensen aan het werk te houden en de pijn eerlijker verdeeld", aldus Bos.

De SP noemt de plannen van het nieuwe kabinet een "sociale ramp". Volgens Jan Marijnissen koesterde het CDA eerst de normen en waarden, maar lijkt de 'rentmeester' Balkenende nu slechts een 'rekenmeester' te zijn.

Marijnissen kondigde aan dat de SP het voortouw zal nemen in het maatschappelijk verzet tegen de bezuinigingen.

LPF-voorman Mat Herben denkt dat er van de beoogde loonmatiging niets terecht komt. "Luchtfietserij", vindt Herben, die helemaal niets ziet in een minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Deregulering.

Namens GroenLinks sprak de zwangere fractievoorzitter Femke Halsema van een Asociaal Asfaltakkoord. Volgens haar is het akkoord asociaal vanwege de "vergaande ontkoppeling" van lonen en uitkeringen en de harde aanpak van de wao. Halsema vreest dat vooral kwetsbare groepen de dupe zullen worden van de voorstellen. "Armoede zal niet meer stil zijn, maar straks weer om aandacht schreeuwen."

GroenLinks zal zo hard en radicaal tekeergaan tegen het nieuwe kabinetsbeleid als mogelijk, zo beloofde Halsema.

Veel doden bij aanslagen in Marokko

Bij een serie aanslagen in de Marokkaanse havenstad Casablanca zijn vannacht zeker 20 mensen gedood. Ze komen vier dagen na de zelfmoordaanslagen in Riyad in Saudi-Arabië, waarbij 34 mensen om het leven kwamen.

De aanslagen in Casablanca lijken gericht tegen Westerse en Israëlische doelen. Getroffen werden het Belgische consulaat, een joodse club, het Spaanse culturele centrum en een hotel. Behoudens bij het culturele centrum, ging het in alle gevallen om een autobom die tot ontploffing werd gebracht.

Gisteren was er juist weer gewaarschuwd voor terreur van het al-Qaeda netwerk. Een aantal regeringen waarschuwden voor terreuraanslagen in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië en Oost-Afrika.

De waarschwingen kwamen van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Australië, Denemarken en Duitsland. Ze baseerden zich op waarschuwingen van hun inlichtingendiensten, die de afgelopen weken meerdere vormen van communicatie tussen vermeende terroristen opvingen.

'Oliver Kahn naar Manchester'

Keeper Oliver Kahn (33) van Bayern Munchen heeft op een persconferentie laten weten best voor Manchester United te willen spelen.

Manchester coach Alex Ferguson zei eerder deze week in de Duitse doelman de droomopvolger van Fabian Barthez te zien. Kahn: "Er komen altijd weer dingen op je weg die het overwegen waard zijn. Iedere speler kent wel zo'n moment waarop hij denkt: ik heb hier nou zoveel bereikt, waar kan ik me nog verbeteren?". Kahn staat echter nog tot 2006 onder contract in Munchen en Bayern coach Karl-Heinz Rummenigge peinst er niet over om hem te laten gaan. Rummenige schertsend over de interesse voor Kahn: "Barcelona is blut, die kunnen hem niet betalen. In Europa zijn er op dit moment sowieso maar twee clubs met geld op de bank. Manchester United en Bayern München."

ADO Den Haag stelt titel uit

ADO Den Haag heeft andermaal verzuimd de plaats in de Holland Casino Eredivisie van komend seizoen veilig te stellen, in het Zuiderpark bleef het 0-0 tegen BV Veendam. Concurrent Emmen won met 1-2 van Cambuur Leeuwarden.

ADO Den Haag trok vorige week met veel bombarie naar Deventer om kampioen te worden, zij faalde in haar missie, Go Ahead hield de punten in eigen huis (2-1). Thuis tegen Veendam lukte het weer niet, maar ADO Den Haag heeft nu in de komende 2 wedstrijden aan een puntje genoeg. Van beide tegenstanders -VVV en Haarlem- werd eerder ruim gewonnen.
Achter Emmen staat Helmond Sport nu op de 3e plaats, op een straatlengte achterstand dat wel. Deze ploeg behaalde de 4e periode titel.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1261
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1260
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
©FOK.nl e.a.