Duivels plan voor baby ontvoering in Alkmaar

Een rechtszaak gisteren in Alkmaar, over een misdaad welke het scenario zou kunnen zijn van een thriller:

Vier jaar cel en tbs met dwangverpleging was gisteren voor de Alkmaarse rechtbank de eis tegen tegen de 39-jarige M.G. uit Alkmaar. De vrouw had een werkelijk duivels plan bedacht om in het bezit te komen van de baby van een kennisje.

G. bedacht vooraf een plan om in het bezit te komen van de baby toen die nog niet geboren was. Ze deed daarom de buitenwereld geloven dat ze zelf ook zwanger was. In haar omgeving was iedereen er van overtuigd dat, gezien G.'s dikke buik, ze echt zwanger was. Ze had een echoscopiefoto in huis. Ze had alle benodigde babyspullen gekocht. Die lagen in haar auto, die ze expres áchter het huis van haar slachtoffer in de wijk het Rooie Dorp in Alkmaar had gezet op de avond dat het moest gebeuren.

Toen de baby op 23 juli 2002 net geboren was kwam G. langs bij haar kennis op de 'kraamvisite' en hing een zielig verhaal op, zodat ze werd uitgenodigd om te blijven slapen. Toen de jonge moeder sliep stak G. haar met een aardappelmesje in de keel, dicht bij de halsslagader. Vervolgens trachtte ze haar slachtoffer te wurgen. Toen dat niet lukte pakte ze onder meer bloempotten waarmee ze op het hoofd van de gedupeerde sloeg. Net op tijd arriveerden de buren, die wakker geworden door het lawaai konden ingrijpen.

In de auto van G. lagen buiten de babyspullen verder een grote koffer en een schep. Volgens de officier van Justitie had de verdachte er duidelijk rekening mee gehouden dat ze het slachtoffer moest laten verdwijnen.

Volgens de gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht lijdt G. aan een zeer ernstige persoonlijkheidsstoornis. Met veel theater, vluchtgedrag (langdurig verblijf in het buitenland, red.) en drank- en drugsgebruik heeft ze lang een gebrek aan eigen identiteit en een ernstig verstoord zelfbeeld kunnen verhullen, tot de bom van agressie in haar barstte. Dat kan heel wel opnieuw gebeuren, als ze niet intensief en langdurig wordt behandeld in een tbs-kliniek.

G. is faliekant tegen die gedwongen opsluiting, maar is bereid tot (ambulante) behandeling in een psychiatrische inrichting. Haar advocate A. Kamphuis vindt dat ook beter dan tbs. Bovendien bepleitte ze vrijspraak voor de poging tot ontvoering van de baby en zag in het geweld niet meer dan poging tot doodslag.

Uitspraak over 14 dagen.