Sjoerd, Istanbul (Turkije) - 30/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

De haat tegen de VS is overal
Turkije voelt op het moment als in de stilte voor de storm. En de storm, dat zijn er eigenlijk een aantal tegelijk, van alle kanten. Turkije heeft zich in jaren niet zo eenzaam gevoeld. Het is duidelijk dat hoe slechter de oorlog zal gaan voor de 'coalitie', hoe meer Amerikaanse slachtoffers er zullen vallen, zoveel meer zal Turkije sabotage verweten worden.

Haat tegen VS
Één ding is me al eerder dit jaar opgevallen, en doet me het ergste vermoeden voor minder 'westerse' landen in de regio: de verachting voor, de haat tegen de VS is nu overal. Tot zo'n twee jaar geleden was anti-Amerikanisme voorbehouden aan klein links en religieus rechts; Clinton bijvoorbeeld was ongekend populair. Toen hij hier op staatsbezoek kwam, stonden de media er weken vantevoren bol van. Centrum rechts, centrum links, en de Kemalisten (aanhangers van het gedachtengoed van de stichter van de Turkse republiek, Kemal Ataturk), stonden altijd achter de sterke militaire, economische en politieke invloed van de VS.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.