Sjoerd, Turkije (Ankara) - 14/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Gespannen politieke verhoudingen...
Ik was dit weekend in Ankara, de Turkse hoofdstad, en mijn eerdere 'thuis' hier in Turkije. Voor mij een stad van ambtenaren en studenten, al weet ik dat er ook een Ankara van arbeiders is. Een kleine anti-oorlogsdemonstratie gezien, maar dat is daar niets bijzonders; in Kizilay, het centrum van Ankara, wordt bijna altijd gedemonstreerd. Al met al lijkt men zich op straat nauwelijks met de oorlog bezig te houden. In het parlement wel, en wat er daar aan het einde van de week gebeurde zegt veel over de politieke verhoudingen hier.

Ontstaan Koerdische staat
Een nationalistische krant schreef afgelopen week dat de VS willen dat Turkije uit Irak blijft, omdat de wereld anders zal zien dat je ook Irak binnen kan vallen zonder burgerslachtoffers te maken. Zulke onzin is gelukkig voorbehouden aan die ene krant, en is zeker niet algemeen geaccepteerd hier, maar velen zijn het eens dat Turkije zich wel een paar burgerslachtoffers onder de Koerdische bevolking van Noord Irak, om nog maar niet te spreken van een militair conflict met de VS, kan veroorloven (zelfs moet veroorloven) als dat het ontstaan van een Koerdische staat voorkomt.

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).