VS blokkeren opnieuw vrede in Israel

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde staten hebben, met instemming van Israel, opnieuw het vredesplan voor het Midden Oosten van Het Kwartet (VS, EU, VN, Rusland) geblokkeerd.

Afgevaardigden van de Verenigde Staten, de Europese Unie, de Verenigde Naties en Rusland, ontmoetten elkaar deze week in Londen, maar zelfs nog voor de vergadering van gisteren bleek dat de aanvaarding van het plan verdere vertraging heeft opgelopen. Het viertal was het al eerder eens over het vredesplan in afgelopen december, maar de aanvaarding was nog niet publiekelijk bekend gemaakt, omdat de Verenigde Staten bezwaar maakte tegen de timing. De VS eisten dat het plan niet openbaar werd gemaakt voor de verkiezingen in Israel, ondanks heftig verzet van Europa.

De Verenigde Staten geloven nu dat het plan niet zou moeten worden gepubliceerd voordat Ariel Sharon zijn regering heeft gevormd. Dit zou nog maanden in beslag kunnen nemen. Het kwartet staat er op dat het plan zo snel mogelijk wordt gepubliceerd, zo vertelde vertegenwoordigers van de Europese Commissie

"Ons standpunt is dat we er gisteren al iets aan hadden moeten doen... er is geen tijd te verliezen", zo zei een woordvoerder. Maar deze vertraging komt als een zware tegenvaller voor de Europese gemeenschap.