385 miljoen euro extra gevraagd door politie

De komende jaren is zeker 385 miljoen euro, en zijn 4.000 manschappen, extra nodig voor de politie om structureel de strijd met de misdaad aan te kunnen gaan. Deze informatie staat in een brief die vandaag door 26 burgemeesters aan de informateurs wordt verstuurd.

Opstelten, burgemeester van Rotterdam, verklaarde dat het kabinet de eerste aanzet gegeven heeft maar we er nog niet zijn. Opstelten is ook voorzitter van de korpsbeheerdersraad. Het geld is nodig om de doelen te halen die in het prestatie contract staan wat afgelopen zaterdag werd ondertekend.

In dat contract staat onder andere dat er in 2006 zo'n 40.000 zaken extra bij het Openbaar Ministerie worden aangedragen, er 180.000 boetes en andere transacties meer worden uitgeschreven en 'veelplegers' van misdrijven binnen de maand worden opgepakt.

De 4.000 extra agenten zijn becijferd door Opstelten en zijn collega-burgemeesters. Eenzelfde hoeveelheid agenten werd al eerder toegevoegd aan het huidige aantal agenten door het demissionaire kabinet Balkenende. De prijs voor de 4.000 extra agenten is 250 miljoen euro volgens de burgemeesters.

Een verdere 135 miljoen euro is nodig voor de verbetering van de ICT-systemen en een digitaal netwerk van de politie. In de komende tijd worden de details van het prestatie contract op regionaal niveau uitgewerkt en overeenkomstig worden met andere korpsen. De papiermassa wordt teruggebracht en helder aldus de Rotterdamse burgemeester.