Sikhs willen geen bromfietshelm op

Planethugo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De sikh-gemeenschap in het Belgisch-Limburgse Sint-Truiden is tegen de helm die zij moeten dragen wanneer ze een ritje op de brommer maken. Volgens de Sikhs maakt hun tulband het dragen van een helm onmogelijk.

In België is een helm voor bromfietsers per 1 februari verplicht. Maar de sikhs willen dat er voor hen een uizondering wordt gemaakt. Volgens hen is het dragen van lang haar en een tulband een 'religieuze basisbehoefte'.

De gemeenschap verwijst naar Nederland, waar volgens hen in de wetgeving een uitzondering is gemaakt. Een woordvoerder van het ministerie van Verkeer bestempelt dat echter als grote onzin, omdat in Nederland de helm voor iedereen verplicht is.

"Als er in België geen uitzonderingsregel in de wetgeving komt, zijn de sikhs genoodzaakt hun bromfietsen aan de kant te laten," aldus sikhpriester Rajinder Singh. Het voertuig is zo ongeveer het belangrijkste vervoermiddel voor sikhs, omdat ze hiervoor geen rijbewijs nodig hebben.

Volgens hem is het in de praktijk ook bijna onmogelijk een helm te dragen, ook al wordt de tulband afgezet. "De meeste sikhs hebben zeer lang haar. Ze dragen het in een knotje op hun hoofd. Daar past dan geen helm meer op." Twee sikhs kregen maandag al een boete van 25 euro vanwege het ontbreken van de helm.