Autodieven stelen vaker eerst sleutels

Dieven vinden steeds meer manieren om auto's te stelen. Van 1600 gestolen auto's vorig jaar werden eerst de sleutels uit het huis van de eigenaren gestolen. 'Prime targets' zijn vooral nieuwe BMW's, Mercedessen en Volkswagens.

Door eerst de sleutels te stelen weten de dieven goed beveiligde auto's vrijwel onbeschadigd te stelen, zo maakte Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bekend. Nadat de autodiefstallen in 2001 waren afgenomen, nemen deze nu weer toe met een geringe groei van 1,3 procent. De stichting noemt deze ontwikkeling zorgwekkend.

Ook de 'terugvindpercentage' van nieuwe auto's is veel kleiner gevonden. Slechts 40 tot 45 procent van deze auto's worden door de politie teruggevonden, terwijl bij oudere auto's 80 tot 90 procent wordt teruggevonden. Veel gestolen dure auto's gaan direct naar het buitenland of worden gestript, zo meldt de stichting.

De meeste kans om je auto kwijt te raken is in Noord-Holland. Als je dan ook nog toevallig een Opel hebt, is het helemaal uitkijken geblazen; 71 procent van alle gestolen auto's zijn Opels. Japanse en Koreaanse merken worden het minst gestolen. In Noord-Holland is het aantal autodiefstallen met 32 procent toegenomen.