Rellen bij Anti-USA protest in Brussel

Een anti-Amerika demonstratie in België, van zo'n 2.000 leden van kleine linkse partijen en migrantenorganisaties, is vanmiddag in een grimmige sfeer van start gegaan. Een groep van ruim honderd deelnemers vernielde enkele winkelruiten en veroorzaakte opstootjes met de politie.

De protesttocht door het centrum van de Belgische hoofdstad Brussel richt zich tegen het voorgenomen Amerikaanse optreden in Irak en is mede georganiseerd door de omstreden Arabisch-Europese Liga (AEL), een een aantal linkse groeperingen zoals de PVDA* en Indymedia; verenigd in Stopusa.be. De aanwezigheid van een ordedienst van de Liga kon de relletjes niet voorkomen.

De betogers trokken van het Brusselse noord- naar het zuidstation. Na afloop van de betoging, omstreeks 16:00, volgden toespraken, van onder meer AEL-leider Abou Jahjah en Roberto d'Orazio. Onderwerp waren de opheffing van het embargo tegen Irak en de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat. Aan het einde van de toespraken voerde de politie nog een charge uit om de gemoederen te bedaren.


-
* Niet te verwarren met de Nederlandse PvdA. (Belgische PVDA is een communistisch getinte partij)