VVD: 'Inburgering moet veel strenger'

De VVD wil veel hardere maatregelen stellen aan de inburgering van immigranten, waardoor allochtonen sneller integreren en de toestroom van nieuwe immigranten naar ons land eerder wordt ingedamd. Iedere nieuwkomer moet de Nederlandse taal onder de knie krijgen en zich aan de waarden en normen van onze maatschappij houden.

Daartoe wil de VVD dat iedere immigrant die hier een verblijfsvergunning aanvraagt, schriftelijk verklaart dat hij de Nederlandse Grondwet onderschrijft. Dat betekent dat elke nieuwkomer volledig achter de gelijkheid van man en vrouw, homo's en hetero's en de scheiding van kerk en staat moet staan. Weigert iemand dat te verklaren, dan kan hij of zij een verblijfsvergunning op zijn buik schrijven.

CDA en LPF steunen voor een groot deel de plannen van de VVD, waardoor er een Kamermeerderheid voor het aanscherpen van de regels is.

De LPF stelt verder voor om de minimumleeftijd waarop iemand een partner uit het buitenland kan halen flink omhoog gaat: naar 24 jaar (nu is dat 18). Het Kabinet wil die grens wel ophogen, maar naar 21 jaar (zoals in Denemarken al is doorgevoerd).

Het CDA vindt dat de organisaties die allochtonen vertegenwoordigen zich veel meer met de integratie van hun achterban bezig moeten gaan houden. Als ze dat niet doen, dan moeten ze geen subsidie meer krijgen. CDA-Kamerlid Sterk liet in dit verband weten: ''Organisaties voor allochtonen zijn te vaak naar binnen gericht, waardoor zij eerder drempels voor de integratie opwerpen dan dat ze kansen bieden''.