Openbare toiletten iets minder vies

De openbare toiletten in Nederland zijn minder vies dan een jaar geleden. Desondanks slagen weinig openbare toiletten voor de hygiëne-test, zeventien procent van de toiletten werd schoon bevonden. Dat blijkt uit een onderzoek naar 150 toiletten in opdracht van het vakblad Service Management.

Het blad voert deze test jaarlijks uit. Vorig jaar werd twaalf procent van de toiletten schoon bevonden. Van de herentoiletten werd dit jaar 15 procent schoon bevonden, terwijl de onderzoekers 19 procent van de dames wc's goedkeurden. Vorig jaar scoorden respectievelijk 8 procent en 17 procent van de toiletten een voldoende

Behalve de zittingen zijn ook de knop van de kraan en de knop om de wc door te spoelen niet goed schoongemaakt.

In opdracht van het tijdschrift werden 150 openbare wc's in vier verschillende sectoren onder de loep genomen. De schoonste toiletten (21 procent) vindt men bij de gezondsheidszorg. Ook de horeca en openbare gebouwen scoren nog boven de 15 procent. De slechste scores worden gehaald door de toiletten in warenhuizen, bouwmarkten en meubelboulevards. Hier werd slechts 5 procent van de wc's schoon bevonden.