Crisisoverleg LPF onder grote druk

Voor de LPF is het vandaag en morgen 'nu of nooit'. Want wanneer de problemen niet opgelost worden lijkt de val van het kabinet Balkenende aanstaande. De top van de partij is momenteel in Den Haag bijeen voor overleg over de crisis in de partij. De bewindspersonen van de partij, de omstreden fractieleider Wijnschenk en diens beoogde opvolger Mat Herben buigen zich over het conflict tussen de ministers Bomhoff en Heinsbroek en de dreigende scheuring van de fractie.

Oud-fractieleider Herben benadrukte dat er binnen 24 uur een oplossing moet komen. Voor het overleg toonde hij zich nogmaals bereid het fractievoorzitterschap van Wijnschenk over te nemen. Wijnschenk zelf heeft echter meerdere malen gezegd niet vrijwillig op te stappen. De fractie vergadert morgen over zijn lot.

Zowel het CDA, bij monde van premier Balkenende zelf, als de VVD eisen dat er snel een einde aan het geruzie komt. SGP-leider Van der Vlies heeft premier Balkenende al opgeroepen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Van der Vlies wees erop dat Balkenende een gegronde reden heeft om de Kamer te ontbinden, daar de LPF verworden is tot een politieke chaos.

Nieuwe verkiezingen zullen wellicht voor de LPF niet best uitpakken. Gisteren bleek uit een SBS6-peiling dat de partij nog op slechts 4 zetels kan rekenen. Een peiling van Netwerk vanavond geeft zelfs nog maar 3 zetels aan