Heropvoedingskampen werken afschrikwekkend

De overlast van Marokkaanse jongeren in Amsterdam neemt enorm af door de dreiging van heropvoedingskampen. Volgens waarnemend hoofdcommissaris J. van Riessen zijn de heropvoedingskampen een waar spookbeeld voor de jongeren: ''Er moet hard worden gewerkt, ze moeten vroeg opstaan en er heerst een zeer strak regime. Dat vinden de jongeren niet leuk. Reken maar dat ze dat aan elkaar doorgeven, je merkt dan ook dat ze zich meer en meer koest gaan houden''.

Sinds begin dit jaar de eerste jongeren (14 tot 18 jaar) naar kamp Den Engh in Den Dolder zijn gebracht is in Amsterdam-West, waar de meeste probleemjeugd woont, de criminaliteit met 55% afgenomen. Zo werden er 207 straatroven gepleegd tegen 458 in dezelfde periode vorig jaar.

Beter gedragen

Volgens politiechef Bart Driessen werpt ook de inzet van het speciale Amazoneteam zijn vruchten af. ''Sinds vorig jaar treden we keihard op, en dat werkt''. Ook de aanpak van probleemjongeren op en rond treinstations in West lijkt te werken.

Driessen zegt verder dat een nieuwe generatie Marokkaanse Amsterdammers aan het ontstaan is die zich beter gedraagt dan de vorige lichting. Langzaamaan treedt er een mentaliteitsverandering op, constateert Driessen