Hof VS: Doodvonnis door rechter ongeldig

Een opmerkelijke uitspraak van het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten heeft het vonnis van 150 ter dood veroordeelden op de tocht gezet. Volgens het Hof zou alleen een jury een uitspraak kunnen doen over het al dan niet opleggen van deze strafmaat. Doet een rechter dit, dan is dat een schending van het grondwettelijk recht van de verdachte op een proces voor een jury, zo stelt het Hooggerechtshof, dat ook oordeelde dat het ter dood brengen van mensen met een geestelijke achterstand ongrondwettelijk is.

Voor vijf staten waar de rechter het laatste woord heeft over de doodstraf heeft deze uitspraak gevolgen. In deze staten wachten momenteel achthonderd veroordeelden op hun executie. Vermoedelijk zullen de doodvonissen in deze staten omgezet worden in levenslang.

Op dit moment wachten ongeveer 3700 gedetineerden in de VS op de voltrekking van de doodstraf, onbekend is echter hoeveel van de mensen een geestelijke achterstand hebben. Slechts achttien van de 38 staten waar de doodstraf gehanteerd wordt zien af van dit vonnis voor mensen met verminderde verstandelijke vermogens.