Rusland trekt zich terug uit verdrag

Rusland stapt uit het Start II-verdrag over het verminderen van het aantal strategische kernwapens. Het verdrag is "dood" gezien het Amerikaanse defensiebeleid. Zo trok Amerika zich al eerder terug uit het ABM-verdrag, om het nieuwe antiraketschild verder te ontwikkelen. Ook de ondertekening van een nieuw kernwapenpact in mei zou de doorslag hebben gegeven.

Het Start II-verdrag werd in 1993 door de VS en Rusland ondertekend. De twee grootmachten legden daarmee de vermindering van hun arsenaal aan kernwapens vast tot 3000 à 3500 stuks. Zo ver is het lang niet gekomen.

Rusland is niet tevreden over de Amerikaanse houding. Door het terugtrekken van Amerika in het ABM-verdrag stegen de spanningen in Moskou. Rusland beschouwde het verdrag namelijk als "hoeksteen van de veiligheid in de wereld".

In mei hadden de beide landen al opnieuw een verdrag getekend. Daarin werd afgesproken om het arsenaal in te krimpen tot 1700 à 2200 kernkoppen. Bush en Poetin zouden tevens informatie uitwisselen over het anti-raketsysteem.