Bush: VS moet preventief optreden

Zonder Irak specifiek te noemen heeft de Amerikaanse president Bush de toekomstige militaire leiders van de Verenigde Staten gewaarschuwd dat zij bereid moeten zijn tot preventieve acties om te voorkomen dat "terroristen en tyrannen" over massavernietigingswapens kunnen beschikken. Bush deed zijn uitspraken tijdens een bezoek aan West Point Militaire Academie, waar de eerste diploma-uitreiking sinds 11 september vorig jaar plaatsvond.

,,Wij worden geconfronteerd met een ongeëvenaarde dreiging ... omdat we weten dat terroristen nog meer geld, manschappen en plannen hebben," aldus Bush, die hier aan toevoegde dat de VS in meer dan zestig landen terroristische groeperingen moet zien bloot te leggen. Hoewel hij hierbij Irak niet bij naam noemde, hebben regeringsambtenaren door laten schemeren dat dit land wel eens het volgende doelwit van Bush' 'War against Terror' zou kunnen zijn.

Naar aanleiding van Europese bezwaren dat een aanval op Bagdad de stabiliteit in de regio ernstige schade zou kunnen toebrengen, zei Bush vorige week dat er ,,geen oorlogsplannen'' op zijn bureau lagen. Dit lijkt echter haaks te staan op de retoriek in zijn toespraak op West Point waar hij zei dat ,,de einge weg naar veiligheid ... de weg van actie" is.

Kritiek als zou hij op eigen houtje opereren werd door Bush zonder pardon van tafel geveegd: ,, er zijn er die het misschien ondiplomatiek of onbeleefd vinden te spreken van goed en kwaad. Ik ben het daarmee niet eens."